A portugál gálya elsőre egy medúzára hasonlít, de valójában egy organizmusokból álló telepről van szó, amely kifejezetten veszélyes lehet az emberre. 

A medúzák között sok igazán veszélyes, akár halált is okozó faj is megtalálható, de a portugál gálya néven ismert élőlény is „megéri a pénzét”: fogófonalainak érintése rendkívül fájdalmas, betegeknél vagy gyenge fizikumú embereknél légzési nehézséget és nagyon ritka esetben szívleállást is okozhat.

Bizonyára nem volt tisztában mindezzel az a tiktokker, aki egy pohárba rakta az állatot, és kedvesen még meg is simogatta. Ugyan az erről készült felvétel egy mostanra törölt TikTok felhasználótól származik, az X-en (vagyis a korábbi Twitteren) nemrégiben egy tengeri élőlényekkel foglakozó oldal elővette az ügyet, hogy elmagyarázza, miért nem jó ötlet megsimogatni egy portugál gályát.

@lindsaynikole stitch w/ @arianntudor #manowar ♬ original sound – lindsay nikole

A portugál gálya a hidraállatok osztályába tartozik, és kétfajta, hasonló felépítéssel bíró (polip, illetve meduzoid típusú) élőlényből áll, melyek egymás nélkül, önállóan életképtelenek lennének. Az állat érintése kifejezetten veszélyes, ugyanis rendkívül erős neurotoxint termel, amelyet az áldozatba juttatva roppant fájdalmas égési sérüléseket okozhat. A méreg képes megölni kisebb halakat és más zsákmányállatokat, ám emberre csak nagyon ritka esetben halálos.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét