Míg tavasszal a Könyvhetet, addig ősszel a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált várják az olvasók, ami nem csak beszélgetések, dedikálások és irodalmi workshopok garmadáját jelenti, hanem rengeteg új könyvmegjelenést is. Egy korábbi cikkünkben már összeszedtünk 9+1 kötetet, amelyekért érdemes lesz elballagni a könyvesboltba, időközben azonban további könyvekről hullt le a lepel, amelyek szintén ősszel érkeznek, és érdekesek lehetnek számotokra. Vigyázat, ezúttal kissé borzongatósra vettük a figurát!

Agatha Christie: Őszi borzongás 

Várható megjelenés: 2023. szeptember 28.
Kiadó: Helikon Kiadó

A Helikon Kiadó újabb novella válogatással készül, amelyben kifejezetten őszi hangulatú történetek szerepelnek a krimi nagyasszonyának tollából. A stílusosan Őszi borzongás címmel érkező kötet a „napsütötte Rodosztól és Afrikától a ködös Londonig, vidéki udvarháztól az Old Bailey tárgyalóterméig” repíti az olvasót, miközben felbukkannak benne a jól ismert nyomozók, köztük a kis belga detektív, Hercule Poirot és a kotnyeles vénkisasszony, Miss Marple is.

A Helikon Kiadó hamarosan érkező AC-novellakötete őszi tematikájú alkotás, melynek lapozásakor érezhetjük a hamisítatlan őszi, borongós, esős hangulatot. Csak főzzünk egy illatos teát, bújjunk be egy könnyű pokróc alá, és hagyjuk, hogy Agatha Christie úgy vezessen minket az orrunknál fogva, ahogy azt az írónőtől már megszokhattuk.

Kovács Krisztián: Minden csendes és nyugtalan 

Várható megjelenés: október 10. 
Kiadó: Európa Kiadó

A Hiányzó történetek szerzője új könyvvel jelentkezik, amelynek középpontjában egymástól térben és időben is látszólag független események állnak. 1993-ban a budapesti állatkert tigrise megöli a személyzeti igazgatót, Kende Zalán pedig az éj leple alatt eliszkol a helyszínről, ugyanis meg van győződve arról, hogy a szörnyű tragédia miatta következett be. 2017-ben a Boráros téren leég egy könyvesbolt, az elszenesedett romok közt pedig egy holttestet találnak. Novák Hunor úgy hiszi, ő okozta a balesetet.

őszi könyvek

Kovács Krisztián már az első könyvével is bizonyította, hogy remekül ért ahhoz, hogyan kössön össze olyan eseményeket, melyek térben és időben távol állnak egymástól. Az író a Hiányzó történetekben is megpendítette a transzgenerációs traumák hatásait (sőt nem csak megpendítette, hanem lényegében erre fűzte fel regényének történetét), amelyeknek az új könyvében is érezhetően nagy szerepet szán. Olyan kérdések kereszttüzében igyekszik körbejárni ezt a sokakat érintő és az elmúlt években egyre inkább előtérbe kerülő témát, mint hogy „minden döntésünk a sajátunk-e, hogyan tudunk szembenézni a múlt hibáival, és hogyan vehetjük saját kezünkbe sorsunk irányítását” .

Hiron Ennes: Pióca

Várható megjelenés: október 17. 
Kiadó: Agave Könyvek

A gótikus horrortörténetek kiemelt helyet foglalnak el a szívünkben, így nagyon megörültünk, amikor megtudtuk, hogy a Pióca is érkezik magyarul. Hiron Ennes bemutatkozó regénye azonban nem egy könnyű falat, elképzelhető, hogy sokaknak megakad majd a torkán. Nem feltétlen a durvasága vagy a gyomorforgató jelenetek miatt, egyszerűen csak azért, mert egyedisége és különlegessége miatt nem való mindenkinek. A magyar fülszöveg szerint a „China Miéville szürreális stílusa találkozik Gerald Brom hátborzongató képi világával„, ami még így olvasatlanul is sok mindent elárul erről a könyvről.

őszi könyvek

A Tartományközi Orvosi Intézet az emberiség javát szolgálja: gyógyít és vág, igyekszik megóvni a fajt az apokaliptikus borzalmaktól, amelyeket őseik a világra szabadítottak. Az Intézet gazdateste azonban ellenfelére akad, miután egy parazita terjed a báró kastélyában. A két entitás találkozása pusztító háború kitörésével fenyeget, de bármelyikük győzelmével is záruljon a történet, az emberiség ezzel csak veszíthet.

Jo Nesbø: Az éjszakai ház

Várható megjelenés: október vége
Kiadó: Animus Kiadó  (magyar borítónk egyelőre nincs)

A világhírű norvég író a Harry Hole-könyvekkel robbant a köztudatba, melyek főszereplője egy iszákos és önfejű, a szabályokkal nem törődő nyomozó, aki gyakorlatilag nyíltan az író alteregója. Sokak meglepetésére, a krimifejedelem egy horrorregénnyel jelentkezik újra, amelynek főszereplője egy Richard Elauved nevű fiú lesz, aki szülei tragikus halála után nagynénjéhez és nagybátyjához költözik. A magányos fiúnak nehezen megy a beilleszkedés, különösen miután őt kezdik gyanúsítani osztálytársa, Tom eltűnésével. Richard egy képtelen történettel áll elő, miszerint Tomot egy erdő szélén álló telefonfülke szívta magába, de persze senki sem hisz neki, csak az elbűvölő és szintén kívülálló Karen, aki arra biztatja a srácot, hogy nyomozzon Tom után.

őszi könyvek

Érdekes adalék, hogy a kézirat eredetileg a beszédes A húsevő telefon címet viselte, és bár az eredeti cím azóta megváltozott, annyit már biztosan tudunk, hogy az erdő szélén álló telefonfülkének kiemelt szerepe lesz a történetben.

Genevieve Gornichec: A vér szövetsége

Várható megjelenés: október 24. 
Kiadó: Agave Kiadó 

A boszorkány szíve című, Angurboda és Loki történetét elmesélő könyv írónőjének új regénye egy teljesen új korba, a viking történelembe kalauzolja el az olvasókat. A 10. századi Norvégiában járunk, a történet főszereplője pedig két nő, akik tökéletes ellentétjei egymásnak. Míg Oddny visszahúzódó, csendes életre vágyik, addig Gunnhild hatalomról álmodozik, és szabadulni szeretne könyörtelen anyjától. Egy jósnő azonban félelmetes jövőt vetít Gunnhildra, Oddnyra és a nővérére, Signyre, a három nő ezért vérszerződést köt egymással, és megfogadják, hogy ha az élet el is sodorja őket, mindig segíteni fogják egymást.

őszi könyvek

Miközben Oddny egyre távolabb kerül a vágyott élettől, miután testvérét, Signyt viking fosztogatók elrabolják, addig Gunnhild megszökik az anyjától, és évekig boszorkánynak tanul. Bár a két nő között fonódott mágikus kötelék erősnek és megingathatatlannak tűnik, mikor újra részesei lesznek egymás életének, kapcsolatuknak olyan próbát kell kiállnia, amely alapjaiban rengeti meg az életüket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét