Létezik egy elmélet, miszerint Micimackó és bájosan ártatlan barátai valójában valamilyen lélektani rendellenességet reprezentálnak.

Alan Alexander Milne világhíres gyermeknovellája, a Micimackó 1926-ban jelent meg, majd hamarosan több kötet is napvilágot látott a Százholdas Pagony lakóinak kalandjairól. Milne szereplői – központban a kedves, kicsit együgyű mackóval – 1977-ben tették először tiszteletüket a nagyvásznon, a Walt Disney stúdió jóvoltából.

A világ leghíresebb medvéje sokak kedvence lett, ám azt talán nem mindenki tudja vele kapcsolatban, hogy évekkel ezelőtt napvilágot látott egy teória, amely egyfajta pszichológiai jellemtanulmányként tekint Milne meseregényére. Pontosabban a benne található karakterekre, amelyek mindegyike állítólag egy-egy pszichés rendellenességet mutat be.

Az elmélet szerint:

Micimackó: evészavarral küzd és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, más néven ADHD jeleit mutatja,

Malacka: szorongásos betegségtől szenved,

Tigris: figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küzd,

Füles: depressziós, 

Nyuszi: obszesszív-kompulzív zavarban szenved, vagyis kényszerbeteg, és enyhe autista vonásokkal is rendelkezik, 

Bagoly: diszlexiás és nárcisztikus személyiségzavara van, 

Róbert Gida: skizofrén.

micimackó pszichológia
(Fotó: Body & Mind)

A fotón ugyan nem szerepel, de az elmélet szerint Kanga tipikus helikopter szülő, aki túlságosan, már-már betegesen félti és óvja a gyerekét a rá leselkedő veszélyektől. Zsebibaba ezzel szemben az autizmus egy olyan formájától szenved, amely miatt a veszélyeket nem ismeri fel, és a tettei következményeit sem képes felmérni.

Habár az elméletet aligha támasztották alá hiteles kutatások, nem egyedülálló jelenség, ha egy mesekönyv rejtett utalásokkal, metaforákkal van tele. Lewis Carroll számtalan feldolgozást megélt meseregénye, az Alice Csodaországban például igazi kultuszmű lett az LSD-rajongók körében (habár nem bizonyított, hogy az író maga is élt volna tudatmódosító szerekkel), valamint az autizmussal is összefüggésbe hozták már a legendás gyerekkönyvet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét