A McDermitt kaldera tele van az elektromos autók gyártásához nélkülözhetetlen lítiummal. 

A bolygó legnagyobb ismert lítium lelőhelyét egy ősi vulkán alatt találhatták meg az Egyesült Államokban, a Nevada–Oregon határ mentén – írja a Science Alert. Tekintettel a lítium iránti egekbe szökő keresletre, ez a felfedezés valóságos kincsesbánya lehet, ugyanakkor rengeteg kihívással és veszéllyel is járhat.

Becslések szerint 20-40 millió tonna lítium található a McDermitt kaldera üledékeiben. (A kaldera egy olyan felszíni képződmény, amely a kráterhez hasonlít, és a vulkán kirobbanása, majd önmagába roskadása következtében jön létre.) Ha ez a becslés helytállónak bizonyul, ez lehet a valaha talált legnagyobb lítium-lelőhely a Földön, megelőzve a bolíviai Salar de Uyuni névre hallgató sómezőt, amelyben körülbelül 23 millió tonna lítium lapulhat.

Amint az várható volt, az iparág szereplői is egykettőre megjelentek a helyszínen, hogy lecsapjanak az új lelőhelyre. Úgy tudni, hogy a Lithium Americas Corporation egyik leányvállalata akar bányát nyitni a környéken, amely ellen már több környezetvédő csoport és az őslakos közösségek is felszólaltak.

lítium mező vulkán
McDermitt kaldera (Fotó: OPB)

 A lítium az egyik, ha nem a legkelendőbb nyersanyag jelenleg a Földön. Habár az elektromos autóknak nagy szerepük lehet a közlekedés kizöldítésében, az akkumulátorok gyártásához használt lítium kitermeléséért szintén nagy árat fizet a világ: egyetlen tonna lítium kibányászásához kétmillió liter víz szükséges, amivel rendkívül nagy terhet rónak a helyi ökoszisztémákra.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét