A mai napon került a boltokba a fenntartható és egészséges alternatívát kínáló 3D-nyomtatott vegán lazac, amellyel egy osztrák cég akar betörni a húspiacra. 

A „The FILET – Inspired by Salmon” elnevezésű vegán húskészítmény a Revo Foods élelmiszeripari startup találmánya, amely az első olyan 3D nyomtatással készült vegán tengeri hal, amely szupermarketben is elérhetővé vált.

A vegán lazac fonalas gombákból származó mikoprotein felhasználásával készült, valamint algát és hínárt is tartalmaz, amelyekkel a valódi halak ízét és állagát szerették volna megidézni a kutatók – írja az Interesting Engineering. A terméket úgy alkották meg, hogy az egészséget is pozitívan befolyásolja: a műlazac jótékony (telítetlen) zsírsavakban gazdag, alacsony a koleszterintartalma, és nem tartalmazza azokat a káros anyagokat (például nehézfémeket), amelyek egyre nagyobb mértékben vannak jelen a valódi halakban.

A Revo Foods közlése szerint a 3D nyomtatott vegán hallal egészséges és fenntartható alternatívát szeretnének kínálni, mivel a túlhalászás egyre nagyobb problémát jelent világszerte. Túlhalászatnak nevezzük azt a jelenséget, mely során olyan gyors ütemben halásszák a vízben élő állatokat, hogy a fajok, állományok nem képesek megfelelően regenerálódni, ami a tenger élővilágának kizsigerelését eredményezi.

A Revo Foods közel sem az egyetlen cég, amely laboratóriumi körülmények között létrehozott műhúsok gyártásával foglalkozik: létezik már 3D-nyomtatott csirke és wagyu marhahús is, de tejtermékeket is készítettek már hasonló módszerrel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét