Ezeket az újonnan felfedezett pókokat Star Trek szereplőkről nevezték el

Star Trek Pókok
Balról jobbra: Egy hím R. kirk, egy nőstény R. spock és egy hím R. mccoy.Kép: Alexander Sánchez-Ruiz & Alexandre B. Bonaldo, a Creative Commons Attribution 4.0 International License alapján.

Az is érdekes tény, hogy a három pókfaj a Star Trek sorozat alkotójáról, Gene Roddenberryről elnevezett nemzetséghez tartozik.

Brazil tudósok, az Emilio Goeldi Paraense Múzeum kutatói (végre nem a brit tudósok) azonosítottak a három új pókfajt, és a Star Trek egy-egy ikonikus karakteréről nevezték el őket.

Balról jobbra: Egy hím R. kirk, egy nőstény R. spock és egy hím R. mccoy.Kép: Alexander Sánchez-Ruiz & Alexandre B. Bonaldo, a Creative Commons Attribution 4.0 International License alapján.

A kutatók a European Journal of Taxonomy című folyóiratban tették közzé eredményeiket a hónap elején. A pókokat Kirk, Spock és McCoy után nevezték el, és Latin-Amerika-szerte találtak rájuk – R. kirk-et Costa Ricában, R. spock-ot a mexikói Campeche-ben, R. mccoy-t pedig a mexikói Big California Sur-ban találták. A társszerzők, Alexander Sánchez-Ruiz és Alexandre B. Bonaldo a R. kirk hím és nőstény példányait is azonosították, míg a R. spockból és a R. mccoyból csak a nőstényeket figyelték meg. A kutatókat a Star Trek inspirálta, miután észrevették, hogy a pókok anatómiája némileg hasonlít a sorozatban látott űrhajókéra.

„Kicsit hasonlítanak a Star Trek űrhajókra” – mondta Bonaldo a New York Timesnak adott interjújában. „Az arachnológusoknak hosszú hagyománya van abban, hogy érdekes tudományos neveket adnak az új nemzetségeknek és fajoknak, mivel a legtöbben úgy gondolják, hogy ez remek lehetőség arra, hogy elismerjék az embereket, vagy párhuzamot vonjanak a popkultúrával és a helyi szokásokkal.”

A pókok a Roddenberryus nemzetségbe tartoznak, amely Gene Roddenberry forgatókönyvíróról, a Star Trek televíziós sorozat ötletgazdájáról kapta a nevét. A Roddenberryus egy Sánchez-Ruiz és Bonaldo által létrehozott új nemzetség, amely magában foglalja a három Star Trek-ihlette pókot, valamint két további fajt, a guatemalai R. sargi és a kubai R. pelegrina nevű fajokat. Ezt a két fajt korábban a Caponina nemzetségbe sorolták.

A tudósoknak régi hagyománya van abban, hogy új fajokat neveznek el híres karakterekről és emberekről egyaránt. 2022 áprilisában a kutatók egy újonnan azonosított millipede-fajt Taylor Swift amerikai énekes-dalszerzőről neveztek el, a példányt Nannaria swiftae-nek nevezték el. Az Indiana Jonesból ismert Harrison Fordot is megtisztelték azzal, hogy egy kígyófajt neveztek el róla. A Tachymenoides harrisonfordi-t a perui Otishi Nemzeti Parkban fedezték fel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét