Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke bejelentette, hogy az év végéig betiltják az amerikai bully XL kutyák tartását – adta hírül a BBC.

Nem egyedi eset, hogy egy ország olyan döntést hoz, amellyel betiltanak bizonyos kutyafajtákat. Ennek általában két oka van: az egyik az etikátlan tenyésztés, amikor annyira egészségtelenné válik egy fajta, hogy gyakorlatilag már a tenyésztésük is állatkínzásnak minősül (lásd francia bulldog, angol bulldog, Cavalier King Charles spániel, stb.), a másik eset pedig, amikor egy fajtához kiugróan sok haláleset köthető.

Az amerikai bully XL esetében ez utóbbiról van szó, ami miatt Nagy-Britannia miniszterelnöke úgy döntött, hogy a Dangerous Dogs Act (Veszélyes Kutyák Törvénye) értelmében az év végéig tiltólistára helyezi a kutyafajtát. Nagy-Britanniában azután szaporodott meg a fajtához köthető kutyatámadások száma, hogy az elmúlt években rendkívül divatossá vált a tartásuk, ami sajnos azt eredményezte, hogy a fajta egyre többször került hozzá nem értő kezekbe. A BBC beszámolója szerint nemrégiben Birminghamben támadott meg egy amerikai bully egy 11 éves lányt, a kutya a kislány segítségére siető két férfit is megharapta.

A szigetországban jelenleg négy kutyafajta szerepel tiltólistán: a pitbull terrier, az akita inu, az argentin dog és a fila brasileiro. 

Az amerikai bully az 1980-as években jelent meg az Egyesült Államokban, ahol azzal a céllal tenyésztették ki a fajtát, hogy hasonlítson a klasszikus amerikai bull típusú fajtákra, de legyen alkalmazkodóbb a családi és nagyvárosi környezethez. Az Egyesült Államokban működő United Kennel Klub szerint az amerikai bully kiváló családi kutya, erőteljes megjelenése ellenére szelíd és barátságos, ugyanakkor bizonyos fokú agresszió természetes a fajtánál, ami emberrel szemben nem mutatkozik meg. Mivel a brit kutyaszövetségek az amerikai bullyt nem ismerik el önálló fajtaként, nem kizárt, hogy a törvényben előírt betiltása is problémákba fog ütközni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét