hány lépés szükséges egészség
Fotó: iStock

A közvélekedéssel ellentétben nem szükséges 10 ezret lépni naponta, hogy szinten tartsd az egészségedet – legalábbis egy új tanulmány szerint. 

Sokaknak bizonyára semmi újat nem mondunk azzal, hogy az emberi test nem arra lett kitalálva, hogy naphosszat egy székben görnyedjen, ezért amikor csak tehetjük, érdemes felállnunk, és sétálnunk egy keveset, ha más nem otthon, vagy az irodában. De hány lépést kell megtennünk naponta az egészségünkért?

Általánosan elterjedt nézet, hogy legalább napi 10 ezer lépést érdemes megtenni, egy új tanulmány azonban arra a megállapításra jutott, hogy ennél jóval kevesebb is elég lehet a jó egészség megőrzéséhez. Európai és amerikai tudósok 17 különböző tanulmány adatait vették górcső alá a világ minden tájáról, így együttesen több mint 200 000 alanyt szemrevételeztek az új eredmények felállításához. Ezekben a kutatásokban többségében egészséges embereket, valamint szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett személyeket vizsgáltak, és mintegy hét éven keresztül követték figyelemmel az egészségügyi állapotukat.

A European Journal of Preventive Cardiology folyóiratban publikált friss tanulmány arra jutott, hogy már napi 3867 lépés is csökkenti a korai halálozás rizikóját, sőt már 2337 lépéssel is leredukáljuk a szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás kockázatát – írja a Gizmodo.

hány lépés szükséges egészség
(Fotó: Getty Images)

Számos korábbi kutatás talált szoros összefüggést a testmozgás és a hosszabb, egészségesebb élet között – és fordítva, a mozgásszegény életmód és a rosszabb egészségügyi állapot között. Először az 1960-as években merült fel a napi 10 ezer lépés jótékony hatása, ez azonban nem egy tudományos megállapítás volt, hanem egy jól csengő marketingfogás: az 1964-es tokiói olimpia idején piacra dobott manpo-kei lépésszámlálót akarták ezzel a szlogennel népszerűsíteni a reklámszakemberek. Ártani persze nem ártottak ezzel senkinek, ugyanakkor valamelyest jó hír, hogy a tudomány jelen állása szerint már ennél kevesebb lépéssel is segíthetünk megőrizni az egészségünket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét