bakteriofág
Fotó: Adobe Stock

A mikrobiológusok szerint a bakteriofág a Föld legelterjedtebb organizmusa, amely még a legszélsőségesebb körülmények között is képes életben maradni. 

Ebola-vírus, rotavírus, Marburg-vírus, Hanta-vírus – csak néhány a Föld leghalálosabb vírusai közül. Szerencsére nem minden vírus jelent veszélyt számunkra, nem mindegyik fertőzi meg az embert, és amelyik igen, az sem feltétlen okoz megbetegedést. A világ telis-tele van vírusokkal, ezekkel az igen apró (20-300 nanométer nagyságú) biológiai organizmusokkal, amelyek nem élő szervezetek, és csakis parazitaként, másokon élősködve képesek életben maradni.

Egy nemzetközi kutatócsoport nemrégiben új vírust fedezett fel a Föld legmélyebb pontjából, a Mariana-árokból vett üledékmintában – számolt be az Interesting Engineering. Az ismeretlen organizmus egy bakteriofág, vagyis egy olyan vírus, ami a baktériumokat fertőzi meg. A tudomány jelen állása szerint a bakteriofág a világ legelterjedtebb organizmusa, számuk a 10 a harmincegyedikennel írható le, és kis túlzással élve mindenhol megtalálhatók a Földön: savas meleg forrásokban, sós tavakban, sivatagokban és a sarkvidéki jégben is kimutatták már a jelenlétüket.

bakteriofág
(Fotó: Dreamstime)

Az új bakteriofág a hangzatos vB_HmeY_H4907 nevet kapta, és a Halomonas nemzetségből származó halofil baktériumokat fertőzi meg, amelyek általában magas sókoncentrációjú környezetben élnek. A mintát, amelyből izolálni sikerült a vírust, mintegy 8900 méter mélyről vették, így a kutatók szerint ez lehet a legmélyebben talált bakteriofág, amit mostanáig sikerült észlelni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét