A Délkelet-Ázsiában őshonos Rafflesia nevű óriásvirágféle legtöbb faját a kihalás veszélye fenyegeti a folyamatos erdőirtás miatt.

A Rafflesia család tagjai paraziták, vagyis más növényeken, jellemzően fákon élősködnek, és a Föld legnagyobb ismert virágjaival büszkélkedhetnek, amelyek átmérője az akár 1 métert is elérheti. A bimbó átlagosan 10 hónap alatt nő káposztafej-méretűre, a szirmai néhány óra alatt kinyílnak, majd mindössze egy hét elteltével el is hervadnak. Addig is pedig rendkívül kellemetlen, leginkább a rothadó húséra emlékeztető szagot árasztanak, amivel magukhoz édesgetik a rovarokat (jellemzően a döglegyeket), amelyek segítenek neki a beporzásban. A köznyelvben hullavirágnak is nevezett növényről úgy tartják, hogy hatásos afrodiziákum, természetes energiafokozó, valamint hátfájásra is kiváló.

A Rafflesia már eddig is rendkívül ritka és veszélyeztetett növénynek számított, egy friss kutatás pedig arra figyelmeztet, hogy sürgős beavatkozásra van szükség, ha meg akarjuk menteni a világ legfigyelemreméltóbb virágjait. A növénynek 42 alfaja létezik, és a kutatók szerint ezek többségét a kipusztulás veszélye fenyegeti: 25-öt kritikusan veszélyeztetett, 15-öt veszélyeztetett, 2-t pedig sebezhető kategóriába soroltak be a szakértők a Plants, People, Planet című folyóiratban megjelent új tanulmányukban.

A kutatók szerint a Rafflesia élőhelyeinek fokozott védelme elengedhetetlen, valamint nemzetközi összefogásra és az őslakos közösségek bevonására is szükség lesz ahhoz, hogy a ritka növényfajt megmentsék a kihalástól.

Az elmúlt 10-15 évben rendkívül felgyorsult a féktelen erdőirtás Délkelet-Ázsiában a mezőgazdasági termelés növelése miatt, ami azért is végtelenül szomorú, mert ebben a térségben található a világ trópusi hegyvidéki erdőinek mintegy fele.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét