Magyarul is érkezik A holló című fekete-fehér képregény bővített kiadása, amelyet James O’Barr személyes tragédiája inspirált. 

A képregényfilmek kapcsán a legtöbb embernek valószínűleg a DC és a Marvel szuperhőstörténetei jutnak az eszébe, pedig ennél lényegesen sokrétűbb ez a műfaj. Talán kevesen tudják, hogy az 1994-es A holló című film is egy képregényadaptáció, amely amellett, hogy a gót szubkultúra kultalkotásává nőtte ki magát az évek alatt, egy tragédiáról is világszerte ismertté vált: életét vesztette a főszereplő Brandon Lee, Bruce Lee 28 éves fia, miután színésztársa, Michael Massee egy banális hiba miatt valódi fegyverrel lőtt rá a film forgatásán, Wilmingtonban.

Az angolul The Crow (tükörfordításban A varjú) címet viselő misztikus fantasy James O’Barr komor hangvételű, 1989-ben debütált képregényklasszikusát dolgozza fel, amelyben egy Eric Draven nevű férfi visszatér a halálból, hogy bosszút álljon azon a bandán, amely őt és barátnőjét megölte. A képregény írója-rajzolója O’Barr személyes tragédiáját eleveníti meg A holló történetében: 18 éves volt, amikor menyasszonya halálos autóbalesetet szenvedett egy ittas sofőr miatt. 

2011-ben az ikonikus képregény kibővített kiadásban jelent meg újra, ez a kötet érkezik most magyarul a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra (szeptember 29.) a Gabo kiadó jóvoltából James O’Barr előszavával, a szerző eredeti rajztechnikájával reprodukált elveszett képsorokkal és további harminc oldal képanyaggal.

a holló képregény
Fotó: GABO Kiadó

Hollywood egyébként régóta tervezgeti, hogy rebootot készít az Alex Proyas rendezte A hollóból, mostanra pedig, minden jel arra mutat, hogy révbe ért a dolog. Várhatóan jövőre debütál majd a mozikban Eric Draven bosszútörténetének új változata, amelyről a producer korában azt nyilatkozta, hogy egy igazi „anti-Marvel” produkció lesz, emellett azt is tudni, hogy az Az című filmből ismert Bill Skarsgård lép majd az elhunyt Brandon Lee nyomdokaiba.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét