Egy texasi tanárt azután küldtek el a munkahelyéről, hogy Anne Frank naplójának illusztrált adaptációját ismertette a diákjaival. 

A Hamshire-Fannett iskolai körzet illetékesei szerint a tanár „nem megfelelő” könyvet adott nyolcadik osztályos diákjai kezébe – írja a Vanity Fair. Ari ​Folman és David Polonsky képregénye Anne Frank világhírű gondolatait önti grafikus formába. Az 1947-ben megejelent Anne Frank naplója egy zsidó származású német fiatal lány mindennapjait örökíti meg, aki két évig bujkált családjával Hollandiában Adolf Hitler hatalomra kerülését követően.

A szülőknek küldött e-mailjében a tankerület azt írta, hogy felhívták a hatóságok figyelmét, hogy a nyolcadik osztályos tanulókkal nem megfelelő tartalmat ismertettek az iskolában, melynek a továbbiakban le is állítják az olvasását. Nem sokkal később már arról tájékoztatták a szülőket, hogy a tanárt elbocsátották az iskolából, és egy magas színvonalú, teljes munkaidős pedagógust keresnek a helyére.

Úgy tudni, hogy a diákoknak megmutatták a képregény azon részeit is, amelyben Frank – aki nagyjából egyidős volt velük, amikor a naplót írta – a férfi és női nemi szervekről értekezett. Ugyan a 13 éves Anne szexualitásról is írt a naplójában, bizonyos kiadásokból ezeket a részeket a szerkesztők később eltávolították.

Az elbocsátott tanárhoz közel álló forrás azt mondta, hogy az iskola igazgatója jóváhagyott egy tantervet, amely tartalmazza a szóban forgó képregényt is. Úgy tudni, hogy jelenleg is nyomozás folyik az ügyben, a tankerület azonban nem árulta el, hogy a tanár melyik iskolában tanított.

Anne Frank naplójának képregényes változata magyarul is olvasható a Park Kiadó gondozásában.

Anne Frank naplójának illusztrált változatát korábban több texasi és floridai iskolában is betiltották pornográf tartalmakra és antiszemitizmusra hivatkozva (egyes konzervatív vélemények szerint a képregény „eltorzítja Anne Frank örökségét”). Tavaly pedig egy tennessee-i tankerület tiltotta be a Pulitzer-díjas Maus című, szintén holokauszt témájú képregényt az iskolákban, mert káromkodást (például „fene”) és „meztelenséget” tartalmaz.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét