fekete tea cukorbetegség
Fotó: Freepik

Csaknem kétezren vettek részt abban a kutatásban, amely azt vizsgálta, milyen hatással van a fekete tea fogyasztása a cukorbetegség kialakulására. 

Kisebb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség és prediabétesz (inzulinrezisztencia, emelkedett éhomi vércukorszint és lecsökkent glükóztolerancia) azoknál a személyeknél, akik napi rendszerességgel isznak fekete teát – írja az Interesting Engineering. Ausztrál és kínai kutatók 1923 személy (20-80 év közötti férfi és nő) bevonásával végeztek kísérletet, hogy kiderítsék, hogyan alakul a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata a teázók és a nem teázók körében.

A résztvevők közül 1135-en egészségesek, 352-en prediabéteszesek, 436-an pedig cukorbetegek voltak. Egy részük rendszeresen teázott, míg mások soha vagy csak alkalmanként. A vizsgálat során arra is kitértek, hogy az alany milyen teát szokott fogyasztani (zöld, fekete vagy egyéb). A kutatás alkalmával a tanulmány szerzői folyamatos figyelemmel kísérték a résztvevők vércukorszintjét, és elemezték, hogy a teafogyasztás hogyan befolyásolja a glükóz jelenlétét a vizeletben.

Az eredmények végül azt mutatták, hogy a teát fogyasztók körében 15 százalékkal kisebb az esély a prediabétesz, 28 százalékkal a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, összehasonlítva azokkal a személyekkel, akik egyáltalán nem teáznak. Nem világos ugyanakkor, hogy pontosan hány csésze tea szükséges az optimális hatás eléréséhez.

fekete tea cukorbetegség
Fotó: Freepik

A fekete tea az egyik legnépszerűbb élvezeti ital világszerte, a legtöbben főleg élénkítő hatása miatt fogyasztják, de a tudomány már számos jótékony hatásáról beszámolt, többek közt magas antioxidáns-tartalmáról, amely miatt sejtvédő hatású és gyökfogó.

A diabétesz népbetegség, évről évre nő a cukorbetegek száma. A cukorbetegség a glükóz feldolgozási zavarát jelenti, amelynek két fő típusa van: a 2-es típusú cukorbetegség döntően a nem megfelelő életmódra vezethető vissza, míg az 1-es típusú, korábban gyermekkorinak is nevezett diabétesz egy autoimmun betegség, aminek hatására teljesen megszűnik vagy legalábbis egészen minimálisra csökken a cukorbontáshoz szükséges inzulin nevű hormon termelődése a hasnyálmirigyben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét