Egy tányér gőzölgő húsleves nagyon jól tud esni a lábadozónak, de vajon placebóról van szó csupán, vagy tudományos tényekkel is alátámasztható a gyógyító hatása? 

A megfázásos betegségek kezelésére a népi gyógymód évszázadok óta ajánlja a meleg, főleg csirkéből készült húslevest. Bár a placebo hatás erejét semmiképpen sem szabad lebecsülni, a húsleves esetében minden jel arra mutat, hogy nem csupán bebeszéljük magunknak, hogy jó hatással van ránk. A meleg húsleves egészségre gyakorolt hatásával már az 1. században, Néró korában élt Pedanius Dioscorides nevű görög orvos is tisztában volt, hovatovább már az ókori Kínában is feljegyezték gyógyerejét.

De miben rejlik a húsleves gyógyító hatása? Némiképp meglepő lehet, de bizonyos tanulmányok szerint a leves igazi ereje az ízében rejlik – írja a Science Alert. A húsleves felismerhető zamatát az úgynevezett umami adja meg – ez az ötödik íz az édes, a savanyú, a keserű és a sós mellett. A kutatások szerint a leves umami íze növelheti az étvágyat, ami különösen hasznos lehet egy olyan beteg számára, akinek a megfázás miatt nincsen étvágya.

húsleves tudomány
Fotó: Pixabay

Itt azonban még nincs vége a sornak: a tudomány azt állítja, hogy az umami a tápanyagok felszívódását is javíthatja, különös tekintettel a fehérjékre, amelyek csökkenthetik a felső légúti betegségekkel igen gyakran együtt járó gyomor-bélrendszeri tüneteket. Mindezek mellett a leves, főleg, ha csirkéből készül csökkenti a fehérvérsejtek egy bizonyos típusa, a neutrofilek aktivitását, aminek következtében gyulladáscsökkentő hatás lép fel a szervezetben.

Egyszóval, a tudomány mai álláspontja szerint valóban létezik gyógyító ereje a húslevesnek, fontos azonban hozzátenni, hogy nem minden esetben érvényesül ez a fajta jótékony hatás: az ultrafeldolgozott, konzerv levesek például alig tartalmaznak antioxidánsokat, szemben a házi változattal, amelyben nagy mennyiségben megtalálhatók.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét