Egy akkumulátoros kézi mixert fogtam vallatóra, és megnéztem, hogy mit virít a konyhában a saját, jóval kevésbé trendi elektromos habverőmhöz képest. Sencor vezeték nélküli kézi mixer teszt. 

A tojásfehérje felverése látszólag egyszerű feladat, de még jól emlékszem arra, amikor a mama átadott nekem egy magas falú tálat, azzal az instrukciókkal, hogy verjem kemény habbá a tojásfehérjét, és bizony nem volt egy leányálom. Azóta persze már nem kell fáradoznom ilyenekkel, hiszen könnyedén, különösebb erőfeszítés nélkül készíthetünk kemény és csúcsos tojáshabot az egyes konyhai gépeket segítségül hívva.

Mit sütsz, kis szűcs?

Konyhai antitálentumnak ugyan nem mondanám magam, de tény, hogy én vagyok az az ember, aki karácsony előtt olyan címekkel keresgél receptek a neten, mint a „Sütemények kevés munkával” vagy „Nem szeretsz sütni? Akkor ezeket a sütiket neked találták ki”. Egyszóval, nem kifejezetten rajongok a sütésért, sosem igazán értettem, mit lehet szeretni a dagasztásban, a krémek kikeverésében, a csokoládéolvasztásban vagy a tojásfehérje habbá verésében. A legtöbb esetben sem időm, sem kedvem nincs ehhez a tortúrához, épp ezért igyekszem mindent a lehető legminimálisabb pepecseléssel megúszni – erre vezethető vissza többek közt az is, hogy csak és kizárólag kézi mixert használok a tojáshab felverésére.

Az SHM 9000WH kódnevű Sencor kézi mixer esetében az mozgatta meg leginkább a fantáziámat, hogy akkumulátorral lett felszerelve, vagyis nem kell a tápkábelekkel bajlódni. Konkrétan arról van szó, hogy egy Li-ion akkumulátort építettek a mixer belsejébe, amivel a gyártó álláspontja szerint körülbelül fél órán keresztül üzemképes marad az eszköz. Ha pedig lemerült a készülék, nincs más dolgunk, mint csatlakoztatni az adaptert a konnektorhoz, és USB-C kábellel feltölteni a mixert. Ami külön tetszett, hogy van rajta egy három LED-es akkumulátor kapacitás jelző, ami figyelmeztet, ha ideje töltőre dugni a szerkezetet.

Bár személy szerint jobban kedvelem a fémes hatású konyhai gépeket, a mixert alapvetően dizájnosra tervezték, a fehér alapot rose gold betétekkel igyekeztek feldobni a tervezők (bár az adapter eléggé „műanyag” hatásúra sikeredett). A súlya kicsivel több mint másfél kiló (1,68 kg), vagyis egy viszonylag könnyű szerkezetről van szó, ami azért is fontos, mert a súlyosabb kézi mixerek egyik hatalmas hátránya, hogy fárasztó őket kézben tartani.

A csomagban kétféle rozsdamentes acél tartozékot találunk: a nagyobb méretű típus a tojáshabok, krémek és tejszínhab felverésére szolgál, míg a két darabos, krómozott habverővel burgonyapürét, krémes leveseket vagy sima kenhető krémeket készíthetünk. A készülék három fokozaton; alacsonyan, közepesen és magasan képes működni, és szerencsére nem vészesen hangos (85 dB), halkabb, mint az én saját készülékem, még egymás hangját is lehetett hallani.

kézi mixer teszt

Az egyszerűség kedvéért egy gyors piskótát dobtam össze a kézi mixer segítségével. Bevallom őszintén, a gyártói leírástól eltérve a két részes keverőkkel estem neki a tojásfehérjének (én valamiért mindig is ezekkel szerettem felverni a habot), amit természetesen egy csipet sóval is megtámogattam, ettől ugyanis egy kicsivel gyorsabb lesz a kemény hab képződése. A folyamat ezen részével teljes mértékben elégedett voltam: a tojásfehérje szűk két perc leforgása alatt kemény, fényes habbá verődött, csúcsos volt és tökéletesen kenhető. A nagyobb habverőt a tojássárgája elkeveréséhez használtam fel, itt azonban nem éreztem különösebb minőségbeli ugrást a kézi keveréshez képest – rossznak persze nem mondanám, de hiányzott a wow faktor, ami a tojáshab felverésénél például megvolt.

Ami tetszik a Sencor mixerében:

  • pillanatok alatt felverte a tojáshabot, ami pont olyan lett, ahogy a nagykönyvben megvan írva,
  • az akkus megoldás egyedi ötlet,
  • nem elviselhetetlenül hangos, mint a legtöbb ilyen eszköz,
  • dizájnos megjelenést kapott

Ami nem tetszik a Sencor mixerében: 

  • egy csúszásmentes fogantyú elfért volna rajta,
  • a nagyobb habverő teljesítménye nem kiemelkedő

Megéri? 

A Sencor kézi mixere nem tökéletes, ugyanakkor nem mondanám elvetélt kísérletnek, vagy bukásra ítélt ötletnek. Azoknak tudnám ajánlani, akik nem napi rendszerességgel sütnek süteményt, az esetükben ugyanis egy álló mixer vagy egy multifunkciós konyhai robotgép beszerzése lényegesen jobb választás, de azoknak, akik olyanok mint én, azaz hébe-hóba veszik csak rá magukat a sütésre, kielégítő választás lesz – különösen abban az esetben, ha elsősorban tojáshab készítésére fogják használni.

Az aksis megoldásról ugyanakkor nem tudom, mit gondoljak. Való igaz, hogy elsőre ez a tulajdonsága keltette fel leginkább az érdeklődésem, használat közben azonban nem tapasztaltam egetverő előrelépést annak köszönhetően, hogy nem kellett konnektorba dugni a készüléket. Viszont olyan esetekben, amikor nincs karnyújtásnyira a konnektor – bár erre alapvetően minden konyhában oda kellene figyelni -, kétségkívül praktikus megoldás lehet.

Túlárazottnak ugyan nem nevezném (25 ezer forintért vihető haza), de az tény, hogy ennél jóval olcsóbban is találni kézi mixert a boltokban, jelen esetben persze a vezeték nélküli megoldást is meg kell fizetni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét