Egy nemrégiben megjelent tanulmány 48 új pókfajról számolt be, amelyek Ausztrália száraz területein élnek. 

Ausztrália köztudottan veszélyes hely, amely tele van csípős kockamedúzákkal, verekedő óriáskengurukkal, mérgező kígyókkal, na és hatalmas méretű pókokkal. Ha nem volna már így is épp elég ijesztő állat a kontinensen, most újabb fajokkal bővült a kontinens félelemkeltő állatainak listája.

A 48 új pókfajt egy friss, a Zootaxa-ban megjelent tanulmányban írták le, az elmúlt években végzett kiterjedt kutatómunkát alapul véve – írja az IFL Science. Az újonnan osztályozott fajok az úgynevezett dajkapókok családjába tartoznak, és öt különböző nemzetség képviselőt tisztelhetjük bennük: a Miturgopelma, Knotodo, Xeromiturga, Miturgiella és a Xistera.

Az új fajok Ausztrália száraz területein honosak, főleg eukaliptusz erdőkben, füves pusztákban, fenyőerdőkben és sivatagi környezetben élnek. Éjszaka vadásznak, gyorsan mozognak, testhosszuk pedig elérheti a 10 millimétert – vagyis nem épp nagyméretű fajokról van szó. Hálót nem használnak a zsákmány elejtéséhez, hanem járataikból előtörve csapnak le áldozataikra.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét