A hagyomány szerint Shichi-Go-San napján a három, öt és hét éves gyerekekre kérnek áldást Japánban. 

A Shichi-Go-San – ami magyarra fordítva annyit tesz Hét-Öt-Három – egy tradicionális ünnep az ázsiai szigetországban, amikor a japánok a 3 és 7 éves kislányokat, valamint a 3 és 5 éves kisfiúkat kimonóba öltöztetik és elviszik egy szentélybe, ahol a boldogságukért és az egészségükért imádkoznak. Azonban egyre többször előfordul, hogy az ünnep alkalmával nem gyermekeikre, hanem kutyájukra kérnek áldást a japánok.

A 6. századból származó Zama-szentély, amely Tokiótól mintegy 35 kilométerre délnyugatra fekszik, 2012-ben külön imahelyet hozott létre a háziállatok számára – írja a The Guardian. A különleges oltárnál Shichi-Go-San rituálékat is tartanak, ahol a gazdák házi kedvenceik jólétéért imádkozhatnak, akiket szépen felöltöztettek az ünnepnap alkalmából.

„A gyerekek száma évről évre csökken, és ennek eredményeként a kutyájuknak és a macskájuknak adják az emberek a szeretetüket” – mondta Yoshinori Hiraga, a Zama szentély papja.

A magány és a társadalmi izoláció egyre komolyabb problémát jelent Japánban: míg a politikai vezetésben sokszor téma a csökkenő születési számok és az elnéptelenedő régiók kérdése, addig a tudósok a japán emberek magányát igyekeznek csökkenteni különféle módszerekkel. Néhány éve például olyan robotot terveztek, amely képes megfogni az emberek kezét, amikor egyedül érzik magukat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét