Múlt héten kiderült, kik szállhatnak versenybe a 96. Oscar-gálán, március 10-én pedig arra is fény derül, kik képesek aranyszobrocskára váltani a jelölésüket. Mivel több mint egy hónap van hátra a nagy presztízsű díjátadóig, bőven van még időnk pótolni a 2024-es Oscar-gála nagy esélyeseit, ráadásul a várományosok egy jelentős hányada elérhető valamelyik streaming platformon is. 

Cikkünkben tizenhárom olyan filmet gyűjtöttünk össze, amelyeket frissen jelöltek Oscar-díjra, a tíz jelölést kapott Megfojtott virágoktól a nyolcszoros jelölt Barbie-ig.

Megfojtott virágok (Apple TV+)

Martin Scorsese megtörtént eseményeken alapuló eposza tavaly októberben érkezett a mozikba Leonardo DiCaprio, Robert De Niro és Lily Gladstone főszereplésével. Az Oscar-díjas filmrendező David Grann amerikai újságíró azonos című, 2017-ben megjelent regényét vette alapul, amit a megjelenése évében a Time magazin a tíz legjobb ismeretterjesztő könyv közé sorolt. A történet az 1920-as évekbe repít minket vissza az oszázs indiánok földjére, Észak-Amerikába, a cselekmény pedig egy rejtélyes körülmények között meggyilkolt indián törzs tagjai körül bonyolódik, akiket azután mészároltak le, hogy kiderült: az általuk lakott föld dúskál az olajban. A történtek súlyát jól jelzi az is, hogy lényegében ennek az ügynek a kapcsán alakult meg a ma ismert FBI.

A film 10 Oscar-jelölést zsebelt be, többek közt a legjobb film és a legjobb női főszereplő (Gladstone) kategóriákban.

Maestro (Netflix)

A magyar mozikat ugyan elkerülte, de a Netflixen bárki számára megtekinthető Bradley Cooper legújabb nagy dobása, a Maestro, ami Leonard Bernstein és felesége, Felicia Montealegre kapcsolatán keresztül mutatja be a világ egyik leghíresebb karmesterének életét. A New York-i Filharmonikusok vezetőjeként is tevékenykedő Bernstein nevét a West Side Story tette fel a világtérképre, ám míg zenei tehetségét senki sem kérdőjelezte meg, személyisége annál több vitát váltott ki, elsősorban biszexualitása miatt, amelyről felesége is tudott. Feliciát az Ígéretes fiatal nő és az Azt mondta színésznője, Carey Mulligan alakítja az életrajzi filmben, Bradley Cooper pedig nem csak a zsidó származású karmester szerepében tűnik fel, de rendezőként és társíróként is interpretálta a megrendítő filmdrámát.

A produkciót hét Oscar-jelöléssel jutalmazták, többek közt a legjobb filmnek és a legjobb férfi főszereplőnek (Cooper) járó aranyszobrocska elnyerésére is esélyes. 

Az Alkotó (Disney+)

Gareth Edwards epikus sci-fi thrillere egy, már jól ismert témát, a mesterséges intelligencia és az ember viszonyát járja körül. A történet szerint a nem túl távoli jövőben az emberek védelmére létrehozott robotok atomcsapást mértek Los Angelesre – legalábbis ez az, amit az USA kormánya indokként használ fel, amikor lemészárolja a robotokat az országban. Új-Ázsiában (ami nagyjából a mi Délkelet-Ázsiánknak felel meg) élők azonban továbbra is együttműködésben élnek a gépekkel, így a két világ egymásnak feszül, főhősünk Joshua (John David Washington) pedig azt a feladatot kapja az amerikai kormánytól, hogy találja meg az alkotót, minden robotok atyját, valamint semmisítse meg az androidok minden korábbinál hatékonyabb fegyverét, ami – mint később kiderül  – egy gyermeknek kinéző emberszabású robotban manifesztálódott.

Az Alkotó a legjobb hang és a legjobb speciális effektusok kategóriákban esélyes a győzelemre.

Amerikai szimfónia (Netflix)

Matthew Heineman amerikai dokumentumfilm-rendező Jon Batiste amerikai zenész és Suleika Jaouad amerikai írónő egy olyan évét követte végig, amely egyszerre hozott elképesztő szakmai sikereket és megrendítő magánéleti kríziseket a pár életébe. Batiste saját magát játssza a letaglózó doku-drámában, amely azt az időszakot mutatja be, amikor a férfi épp szakmai sikereinek csúcsán áll (11 Grammy-jelölésből ötöt díjra váltott), de kiderül, hogy szeretett felesége betegsége ismét kiújult. A zenész tele van tervekkel, egy modern kori szimfónián dolgozik, amellyel alapjaiban formálná át a műfajt. De vajon lehet-e szimfóniát szerezni, miközben a felesége a daganatos betegséggel és a kezelésekkel járó lelki megpróbáltatásokkal küzd?

Az Amerikai szimfónia a legjobb eredeti dal kategóriában indul az idei Oscaron.  

Elemi (Disney+)

A régimódi romantikus vígjátékok hangulatát idéző animációs film egy fiktív nagyvárosban, Elemetropoliszban játszódik, ahol antropomorf természeti elemek élik az életüket. A történet két főszereplője a tűzelem Lumen Parázs (Leah Lewis) és a vízelem Örvény (Mamoudou Athie), akiket egy vízvezeték-szerelő balesetet követően hoz össze a sors. Az alapvető különbségek ellenére tűzlány és vízfiú hamar megtalálják a közös hangot, csakhogy ennek a kapcsolatnak nem csak az érintések hiányával, de a család és a társadalom aggályaival is meg kell küzdenie.

Peter Sohn meséje a legjobb animációs filmnek járó elismerésért száll versenybe, A fiú és a szürke gém, a Nimona, a Robot Dreams és Pókember: A Pókverzumon át alkotások mellett.

A hó társadalma (Netflix)

Az árvaház és a Jurassic World: Bukott birodalom rendezője, a spanyol J. A. Bayona a világ egyik legmegrázóbb légikatasztrófájának történetét meséli el, amikor 1972-ben az uruguayi légierő repülőgépének Chilébe tartó járata negyven utassal és az ötfős személyzettel egy navigációs hiba következtében egy hegynek ütközött, és lezuhant az Andokban. A balesetet csodával határos módon 27-en túlélték, később azonban többen is életüket vesztették a megfelelő ruházat, élelem és elsősegélydobozok hiányában. 72 nappal a baleset után végül 16 túlélőt sikerült kimenekíteni a rideg, hófödte hegyvidékről. A túlélők bár egytől egyig istenfélő, vallásos emberek voltak, hamar felismerték, hogy csak egyetlen módon élhetik ezt túl: ha esznek elhunyt társaik húsából.

A hó társadalma a legjobb külföldi film és a legjobb haj és smink kategóriákban esélyes a győzelemre. 

Indiana Jones és a sors tárcsája (Disney+)

A James Mangold rendezte alkotásban Harrison Ford utoljára tette fel a kobakjára ikonikus régészprofesszoros kalapját, és küzdött meg műkincsekre áhítozó nácikkal. A történet szerint az idős Indyt, aki épp most vonult nyugdíjba a Hunter College-ból, keresztlánya, Helena Shaw váratlanul meglátogatja. A nő, aki szintén régész, elmondja neki, hogy szeretne kutatásokat végezni az Antiküthérai szerkezettel kapcsolatban, amelynek néhai apja is megszállottan igyekezett feltárni a titkát. Csakhogy az antik számológépre a náciknak is fáj a foga, akik a mágikus ereklyével akarják visszaforgatni az idő kerekét, és megváltoztatni a második világháború alakulását. A nyolcadik ikszét taposó színészlegenda mellett Mads Mikkelsen, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas és  Boyd Holbrook is feltűnik az utolsó kalandban.

A Lucasfilm produkciója az Oscar-esélyesek közé is bejutott, a legjobb filmzene kategóriában indulhat a díjért.

Nyad (Netflix)

Egy sportfilm is felkerült az idei Oscar-várományosok listájára a rendezőpáros Jimmy Chin és Elizabeth Chai Vasarhelyi jóvoltából. A Diana Nyad igaz történetét bemutató alkotás arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi vesz rá egy 64 éves nőt, hogy 177 kilométert úszon egyhuzamban egy igencsak veszélyes tengeri szakaszon, az életét kockáztatva a rizikós mutatványért. Az egykor élsportolóként, majd később újságíróként dolgozó Nyad élete legnagyobb sikerét a hatodik ikszét betöltve érte el, amikor 2011-ben a golf áramlatba vetve magát elúszott Floridától Kubáig, amit előtte nagyon sokan lehetetlennek tartottak. A hosszútávúszás királynőének szerepében Annette Bening tündököl, de a rég látott Jodie Foster is feltűnik a filmben az edző, Bonnie Stoll szerepében.

Az életrajzi film két színészi kategóriában is jelölést kapott: a legjobb női főszereplőnek (Benning) és a legjobb női mellékszerepőnek (Foster) járó díjakért szállhat versenybe.

A galaxis őrzői: 3. rész (Disney+)

James Gunn érezhetően a dráma irányába mozdította el Űrlordék korábban kifejezetten lazára vett sztoriját – hogy ez mennyire volt jó döntés vagy sem, ebbe most inkább ne menjünk bele. Az viszont tény, hogy főhőseinknek van okuk a szomorúságra, ugyanis a történet a Bosszúállók: Végtelen háború eseményei után veszi fel a fonalat, amikor is Thanos feláldozta fogadott lányát, egyben Űrlord (Chris Pratt) szerelmét, a szépséges Gamorát, majd egyetlen csettintéssel elpusztította a fél világot. A búvalbélelt csapatnak azonban nincs választása, össze kell szednie magát, miután Mordály, a beszélő mosómedve súlyosan megsérül egy összecsapásban, és kiderül, hogy a galaxis egyik legtávolabbi pontján tudják csak meggyógyítani.

A Marvel Studios filmje a legjobb speciális effektusok kategóriában kapott jelölést az idei Oscaron. 

May December (Netflix)

A Távol a mennyországtól és a Carol rendezőjének pszichodrámája Mary Kay Letourneau amerikai tanárnő igaz történetét dolgozza fel, aki 1997-ben bűnösnek vallotta magát 12 éves diákja megrontásában. Letourneau 34 éves családanyaként kezdett ki az akkor még kiskorú Vili Fualaauval, akihez később hozzá is ment. Amikor letartóztatták, a nő már terhes volt Fualaau első gyerekével, de csak három hónapot kapott volna, ha betartja, hogy nem találkozik többet volt diákjával. A tanárnő ennek ellenére újra és újra szexuális kapcsolatot létesített a fiúval, ami miatt már 7 év börtönre ítélték – a második gyereküket a börtönben szülte meg. A történetben Natalie Portman egy híres színésznőt alakít, aki a Julianne Moore által megformált Grace-t (Letourneau) fogja megformálni az egyik következő filmjében, ezért kiutazik hozzájuk, hogy jobban megértse a nő karakterét. A hollywoodi betolakodó alaposan felkavarja a látszólag békés családi életet, miközben Joe (Fualaau) is egyre inkább rádöbben, hogy elveszítette a kamaszkorát az egészségtelen viszony miatt – a karaktert a Riverdale-ből ismert Charles Melton formálja meg.

A May Decembert a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában jelölték.

Nimona (Netflix) 

A formabontó animációs mese Noelle Stevenson 2015-ös, Eisner-díjat kapott képregényét dolgozza fel, amely a középkorra jellemző elemeket ötvözi a jövő high-tech kütyüjeivel. A történet főszereplője egy gonoszkodásra hajlamos alakváltó, Nimona (Chloë Grace Moretz), aki összeáll egy kegyvesztett lovaggal, Bal Blackhearttal (Riz Ahmed), hogy közös erővel törlesszenek a világnak az őket ért sérelmekért. A történet LMBTQ tartalma tagadhatatlan: míg a lovag meleg karakter, aki egy másik piperkőc lovaggal, Sir Ambrosius Aranypőccel (Eugene Lee Yang) jár, addig Nimona alakváltoztatásaiban is könnyen felfedezhetjük a transz allegóriát.

A Nimona a legjobb animációs film kategóriában száll versenybe a győzelemért. 

A gróf (Netflix) 

A neves chilei rendező, Pablo Larraín vámpírhorrorjában Chile véreskezű diktátora, Augusto Pinochet kapja a főszerepet, azzal a csavarral, hogy a kegyetlen tábornok vámpír volt, sőt vámpír a mai napig, aki emberi szíveket zabál fel. A vérszívó autokrata azonban fáradtabb, mint valaha, nagyon szeretne már meghalni, csakhogy az nem olyan egyszerű feladat egy élőhalottnak, ráadásul egy kis elintéznivalója is akad még a halála előtt. Pinochet élete egyébként Franciaországban kezdődik, a 18. század második felében, amikor is az akkor még Claude Pinoche néven ismert katona rájön, hogy különös érzéke van ahhoz, hogy magához kaparintsa a hatalmat. Végül egy szegény dél-amerikai országba vándorol, ahol kivárja a megfelelő pillanatot, hogy brutális puccsal átvegye az irányítást a marxista-kommunista kormánytól, és tovább szívja a már egyébként is kizsigerelt chilei nép vérét.

A gróf a legjobb operatőr (Edward Lachman) kategóriában indul az Oscar-díjért.

Barbie (HBO Max)

A nyár legnagyobb mozis slágere kétségkívül a Greta Gerwing rendezte Barbie-babás film volt, ami miatt világszerte divatba jött a rózsaszín (egy kis időre még nemzetközi hiány is volt egy bizonyos rózsaszín festékből), és elárasztottak minket az olyan oldalak, amik Barbie-t vagy Kent faragtak belőlünk – igaz, mint utólag kiderült valószínűleg csak az adatainkra pályáztak. Ami a történetet illeti, Barbie országban Barbie-k és Kenek élik tökéletes mindennapjaik, mígnem egy napon Barbie-val (mármint a Margot Robbie által játszott babával) furcsa anomáliák nem történnek: a zuhanyból hideg víz jön, a háza tetejéről nem tud csak úgy lerepülni, ráadásul a sarka is leér a földre. Barbie és Ken (Ryan Gosling) útja végül az emberek világába vezet, ahol nem csak móka és kacagás az élet, mint Barbie országban volt.

A Mattel babáját fókuszba állító film összesen nyolc jelölést kapott, de sem Margot Robbie-t, sem Greta Gerwiget nem jelölték a díjra, ami miatt a fél internet és több híresség is felháborodott – többek közt Ryan Gosling is „kikelt magából”. 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét