Ha a kékpenészes sajt színét már unalmasnak találod, akkor van egy jó hírünk számodra, brit tudósok ugyanis kifejlesztettek egy olyan sajtot, ami kis túlzással a szivárvány színeiben tündököl. 

A kékpenészes sajt jellegzetes színét egy gomba, az úgynevezett Penicillium roqueforti adja, ami a növekedés során olyan spórákat termel, amelyek kék-zöld pigmentet tartalmaznak. A leghíresebb ilyen sajt a rokfort, amely Dél-Franciaországból, Roquefort-sur-Soulzon vidékéről származik, de a Stiltonhoz és a Gorgonzolához is ez a penész szükséges. A Nottinghami Egyetem tudósai most gondoltak egyet, és elszakadva a jól megszokott kék színtől, új árnyalatokon kezdtek el kísérletezni.

Dr. Paul Dyer és a csapata olyan új törzsek kifejlesztésén kezdett el munkálkodni, amelyek új ízt és megjelenést eredményeznek a sajtoknak – írja az IFL Science. A kutatók először bioinformatikai és genetikai elemzés segítségével felvázolták azt a biokémiai útvonalat, amely fokozatosan vezet el a P. roqueforti által termelt kék színhez. A pigment kezdetben fehér, majd a sárgászöld, a vörös-barna-rózsaszín, a sötétbarna és a világoskék árnyalatain halad át, mielőtt elér ahhoz a színhez, amit mi is ismerünk. A kutatók végül úgy tudtak új ízeket és színeket létrehozni, hogy az említett szakaszoknál bizonyos gének esetében mutációt idéztek elő, természetesen végig szem előtt tartva az élelmiszer biztonsági szempontokat.

szivárvány sajt
Fotó: Phys

A kutatókat nem csak a tudományos kíváncsiság hajtotta, forgalmazni is szeretnék a tarka sajtokat, ennek érdekében pedig a Myconeos nevű céggel álltak össze, hogy a különleges tejtermékek mihamarabb a boltok polcaira kerülhessenek.

Fotó: Phys

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét