Még az idén megjelenik magyarul a négy Oscar-díjat nyert Szegény párák (Poor Things) alapjául szolgáló Alasdair Gray-regény. 

A Jórgosz Lánthimosz rendezte Szegény párák tavaly decemberben debütált a tengerentúlon (idehaza idén januárban mutatták be a mozik), március végén pedig a Disney+ kínálatában is elérhetővé vált a film. A Magyarországon forgatott produkció egy kifacsart Frankenstein-történet, ami Alasdair Gray skót író azonos című, 1992-es regényét dolgozza fel, amit idén először, több mint harminc évvel a megjelenése után végre a magyar olvasók is a kezükbe vehetnek.

A történet a Viktória királynő korabeli Skóciában játszódik, főszerepben egy gyönyörű nővel, Bella Baxterrel, akit egy unortodox tudós visszahoz a halálból, hogy megalkossa magának a tökéletes társat. A tudós úgy támasztja fel Bellát, hogy egy gyermek agyát ülteti a fejébe, ám ahogy a kezdetben gyermeki viselkedésű nő intelligenciája rohamos fejlődésnek indul, úgy válik egyre érdeklődőbbé és nyitottabbá a világ iránt, és már nem akar szót fogadni a teremtőjének.

A Szegény párák a Whitebread-díjas Alasdair Gray legismertebb regénye, amely július 8-án jelenik meg magyarul az Álomgyár kiadó gondozásában.

szegény párák magyarul
Fotó: Álomgyár Kiadó

A kötet fülszövege így hangzik:

Szabadság nélkül nem érdemes élni.

Godwin Baxternek az a tudományos ambíciója, hogy egy tökéletes társat alkosson önmagának. Álmai akkor látszanak beteljesedni, amikor rátalál a szépséges Bella holttestére a vízparton, akit egy Frankensteinhez méltó tudományos kísérlettel életre kelt. Nagyratörő terveit azonban meghiúsítani készül dr. Archibald McCandless, aki féltő szerelembe esik a teremtménnyel.

De vajon mit gondolhat az egészről maga Bella?

Ez a merész kísérletezőkedvvel és igaz szerelemmel átszőtt történet forgószélként sodorja olvasóját a Viktória királynő korabeli Skóciába. A kor klasszikus regényeinek szatírájaként megírt műből a végére szórakoztató politikai allegória kerekedik, amelyben a férfiúi vágyakozás és a függetlenségükért küzdő nők gondolatébresztő összecsapását tárja elénk az író. 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét