A Delta vasárnapi műsorában tűnt fel először Bíró Ada, aki mostantól Fejős Ádám mellett fogja vezetni a műsort. 

Sok év után tavaly októberben tért vissza a képernyőre a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsora, a Delta, amiben Fejős Ádám vezetésével különböző érdekes témákat járnak körül. A most vasárnapi adásban azonban Fejős mellett feltűnt egy másik műsorvezető, Bíró Ada is, aki a következő adástól a műsor híreit fogja majd felolvasni. Ez persze önmagában még kevésbé lenne érdekes, az azonban már annál inkább, hogy Ada nem ember, hanem „egy MI segítségével életre hívott nyelvi és videós modell”.

Minden amit látnak és hallanak egy számítógép rakott össze minimális emberi segítséggel” – mondja a bemutatkozásánál a piros ruhát viselő virtuális nő. Ezen a ponton pedig okkal gondolhatnánk, hogy tudományos-ismeretterjesztő műsorról lévén szó bepillantást kaphatunk az AI bemondó létrehozásának körülményeibe, ám Ada hamar lehűti a kedélyeket, mondván az ő teremtésének története „üzleti titok”.

Annyit azért elárul, hogy több mesterséges intelligencia modell együttes használatával jött létre: a legmodernebb nyelvi modellt használták ahhoz, hogy szépen beszéljen magyarul, a legújabb videós modellt vetették be, hogy megmozdulhasson, és a legfrissebb képi modellt hívták segítségül, hogy így nézhessen ki.

Ada bemondói képességein mindenesetre van még mit csiszolni, a szája például olyan, mintha önálló életet élne az arca többi részétől.

A Delta vasárnapi adása online is visszanézhető, a szürreális jelenet 18:45-től veszi kezdetét.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét