Kutatások tömkelege bizonyítja, amit talán már eddig is sokan sejtettek: az ölelés mind a fizikai, mind a lelki egészségre pozitívan hat. 

A németországi Ruhr Egyetem és a Holland Idegtudományi Intézet kutatói szerettek volna széleskörű képet kapni arról, hogy az ölelés és úgy egyáltalán az érintés milyen előnyökkel járhat, és 212 korábbi tanulmányt átvizsgálva arra jutottak, hogy ez a fajta fizikai megnyilvánulás minden korosztályban segíthet a testi és lelki egészség megőrzésében – írja a Science Alert. „Tisztában voltunk azzal, hogy az érintés egészségügyi hatásokkal jár, de számos tanulmány ellenére továbbra sem világos, hogyan használható optimálisan, pontosan milyen hatásai vannak, és melyek a befolyásoló tényezők” – mondta Julian Packheiser, a Ruhr Egyetem idegkutatója.

Az új kutatás – amely közel 13 ezer résztvevőre terjedt ki – kimutatta, hogy az érintés segít csökkenteni a fájdalom, a depresszió és a szorongás érzését, és ez a pozitív hatás gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt megfigyelhető. A vizsgált tanulmányok azt mutatják, hogy az érintés típusa (az öleléstől a masszázsig) nem számít különösebben, bár feltételezhető, hogy a fej és az arc érintése segít a leginkább, továbbá a rövidebb, gyakori érintések váltják ki a legpozitívabb hatást.

Érdekes módon, az élettelen tárgyak – takarók, párnák vagy akár robotok – érintései is pozitívan befolyásolhatják a fizikai egészséget, a lelki egészségre azonban nincsenek olyan mértékben hatással. Az emberek és állatok érintései ugyanakkor fizikailag és szellemileg is egyaránt előnyösek.

Az újszülöttek számára szintén fontos az érintés, de a pozitív hatás lényegesen nagyobb, ha az érintés a szülőtől származik. A kutatások szerint viszont ahogy öregszünk, úgy válik egyre kevésbé fontossá, hogy az érintés kitől származik.

A kutatók megjegyzik, hogy az ölelésre, érintésre adott reakciók egyénenként eltérőek lehetnek, továbbá az érintés konszenzuson alapuló kell legyen ahhoz, hogy pozitív hatást fejtsen ki.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét