Egyre többet hallani arról, hogy már olyan hétköznapi, banális eszközökben is felbukkan a mesterséges intelligencia (MI), mint a porszívó, a hűtő vagy éppen a mosógép. Most ez utóbbi kapcsán járjuk körül a témát, arra a kérdésre keresve a választ, vajon mi mindenre képes egy olyan mosógép, amiben gondolkodni képes mesterséges intelligencia dolgozik. 

Néhány éve, ha a mesterséges intelligencia került szóba, a laikusok lelki szemei előtt világuralomra törő robotok jelentek meg, amolyan Terminátor-féle szcenárió, amelyben az MI öntudatra ébred, majd az emberek ellen fordul. Bár ezt a fajta, egyébként meglehetősen pesszimista forgatókönyvet a kutatók egy része továbbra sem veti el, az MI időközben sci-fiből valósággá lépett elő, olyannyira, hogy már a legszorosabb értelemben is a mindennapjaink részét képezi ez a típusú technológia.

Jó példa erre, hogy egyre több olyan háztartási gépről hallani, amely szinte már magától végzi el a házimunkát; a hűtő például szól, ha lejár a tej, a mosógép pedig maga dönti el, hogy az adott ruhához milyen mosási mód passzol a leginkább. Mostani cikkünkben a Samsung új, mesterségesintelligencia-funkciókkal ellátott mosógép-termékcsaládját vettük alapul, hogy kiderítsük, mi sülhet ki a mosógép és a mesterséges intelligencia házasságából.

Energiafelhasználásból csillagos ötös

Az energiafogyasztás, pontosabban a pazarlás mértékének csökkentése kardinális kérdés napjainkban, a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségek pedig ebben is segítségünkre lehetnek. Itt érdemes megemlíteni a Samsung Bespoke AI mosógépekben fellelhető AI Energia funkciót, amellyel ellenőrizhetjük napi, heti és havi energiafogyasztásunkat, sőt akár a havi villanyszámlánk összegét is megbecsülhetjük a segítségével. Ha pedig úgy látjuk, hogy meghaladtuk a keretet, akkor jön képbe az energiatakarékos üzemmód, amely a Samsung elmondása szerint akár 70 százalékkal csökkentheti az energiafogyasztást a meleg vízben történő mosáshoz képest. Tegyük hozzá azt is, hogy a pazarlás mértékének csökkentése nem csak a házi kassza miatt fontos, de a Földnek is jót teszünk vele.

mesterséges intelligencia mosógép
Fotó: Samsung

Már a buborékok mennyiségéről is dönthet az MI

Textil és textil között óriási a különbség, éppen ezért nagyon nem mindegy, hogyan mossuk a ruháinkat, ha azt akarjuk, hogy minél tovább újszerű állapotban maradjanak. Vegyük például a Samsung-mosógépek AI Ecobubble technológiáját, amelynek köszönhetően a rendszer automatikusan igazítja a mosást a szövetek tulajdonságaihoz. Ez azt jelenti, hogy a gép magától felismeri a textil típusát, és ennek megfelelően optimalizálja a szennyeződéseket és foltokat gyorsan fellazító buborékok mennyiségét, valamint a mosási időt, a vízhőmérsékletet és a centrifugálás sebességét is. Ez a funkció tehát segít megvédeni a ruhák színét és anyagát, ugyanakkor az energiafelhasználás szempontjából is rendkívül hasznos: a gyártó szerint az AI Ecobubble-lel hideg vízben is ugyanolyan hatékonyan moshatunk, mint melegben, miközben számottevő energiát spórolhatunk meg.

mesterséges intelligencia mosógép
Fotó: Samsung

A mosószer-adagolás fáradalma nem a mi vállunkat nyomja

A mesterséges intelligencia abban is segítségünkre lehet, hogy alaposan, de kevesebb vízzel és mosószerrel mossuk ki a ruháinkat. A Samsung-mosógépek AI Mosás funkciója képes felmérni a ruhák súlyát, anyagát, valamint a szennyezettség mértékét, majd ennek megfelelően dönt arról, hogy mennyi vízre és mosószerre van szükség, beleértve az áztatási, öblítési és centrifugálási szakaszt is. Elmondható tehát, hogy nekünk tényleg nincs már más dolgunk, mint szétválogatni a szennyest, bepakolni a dobba, majd a mosás végén kiteregetni a szép, tiszta ruhát.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét