vitiligo kutya
Fotó: Reddit

Buster fekete bundával látta meg a napvilágot, ám egy ritka bőrbetegség miatt a szőre idővel fehérré változott. 

A négyéves kutya gazdája, Matt Smith elmondása szerint Buster bundája két és fél évvel ezelőtt kezdett el átalakulni, amikor is fehér foltok jelentek meg az egyébként teljesen fekete bundáján – írja a The Sun. Kilenc hónappal a diagnózis felállítása után az eb bundája már teljesen fehér volt.

Busternek egy vitiligo nevű bőrbetegsége van – ez a bőr (és a szőrzet) depigmentációját okozza” – mondta a kutya gazdája.

vitiligo kutya
Fotó: Reddit/Matt Smith

Smith elmondása szerint először az állat szája és álla körül jelentek meg fehér foltok, majd később a pofáján és a teste különböző részein is. Jó hír viszont, hogy semmi jel nem utal arra, hogy ez az állapot bármiféle kellemetlenséget is okozna a mára már fehér bundában élő ebnek, a vitiligo a háziállatok esetében ugyanis állítólag nem jár fájdalommal.

vitiligo kutya
Fotó: Reddit/Matt Smith

A vitiligo egy olyan bőrbetegség, amelynek következtében károsodik a pigmenttermelő melanociták működése, így az érintett személy vagy állat bőrének vagy szőrének bizonyos területein elveszíti a pigmentációját. Bár a betegség pontos oka nem ismert, a genetikai adottságoknak is szerepet tulajdonítanak, illetve azt is megállapították, hogy bizonyos kutyafajták hajlamosabbak rá, mint mások. Megfigyelték például, hogy a vitiligo gyakrabban fordul elő többek közt a rottweilerek, a tacskók, a szibériai huskyk, a német juhászok, a golden retriever és a zsemle színű labrador retrieverek körében.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét