herét nő gyomrában
Fotó: Pixabay

Herét találtak egy fiatal kínai nő gyomrában, ami az orvosok szerint azért fordulhatott elő, mert a nőnek férfi kromoszómái vannak. 

A 27 éves Li Yuan (az igazi nevét megváltoztatták a biztonság kedvéért) saját elmondása szerint a tünetek még tinédzserkorában kezdődtek, mivel a mellei nem indultak fejlődésnek, és menstruálni sem kezdett el – írja a South China Morning Post. A nő 18 évesen kórházba is került, ahol kóros hormonszintet állapítottak meg nála, valamint felmerült a petefészek elégtelenség gyanúja is. Az orvosok már akkoriban is kromoszómavizsgálatot javasoltak, ám Li és családja nem fogadta meg a tanácsot.

Egészen a közelmúltig, amikor is a nő úgy döntött, hogy még az esküvője előtt alapos kivizsgálásnak veti alá magát. Így derült ki, hogy Li bár úgy néz ki, mint egy nő, kromoszómáit tekintve férfinak tekinthető, a betegség hátterében pedig a veleszületett mellékvese-túltengés (CAH) áll.

Li társadalmilag nő, kromoszómálisan viszont férfi” – magyarázta Duan Jie nőgyógyász.

Li gyomrában az orvosot egy herét is találtak, ami miatt azonnali műtetet javasoltak a nőnek, mivel a testrész nagyban növelheti a daganat kialakulásának kockázatát. A vizsgálatokból kiderült, hogy a korai kezelés hiánya miatt Li csontritkulásban és D-vitamin-hiányban is szenved.

Lit végül április elején műtötték meg, amikor is sikeresen eltávolították a herét a gyomrából. Az orvosok rendszeres kontrollvizsgálatokat és hosszan tartó hormonterápiát írtak elő a nőnek.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét