Egy friss tanulmány szerint a női orvosok által kezelt betegek halálozási aránya alacsonyabb, mint férfi kollégáiké. 

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) és a Tokiói Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy van-e jelentősége a beteg gyógyulása szempontjából annak, hogy férfi vagy nő kezeli őket. A tudósok közel 800 ezer, 65 év feletti beteg (458 108 nő és 318 819 férfi) adatait vizsgálták meg, olyan személyekét, akik 2016 és 2019 között részesültek kórházi ellátásban. A kutatás kimutatta, nem mindegy, hogy férfi vagy női orvos kezei közé kerülünk.

A női betegek halálozási aránya 8,15 százalék volt, ha női orvos kezelte őket, míg ha férfi orvos foglalkozott velük, ez az arány 8,38 százalék volt – írja az IFL Science. Bár ez elsőre nem tűnik nagy eltérésnek, a tanulmány szerzői megjegyzik, hogy klinikailag nagyon is jelentős különbségről van szó.

Ami a férfi pácienseket illeti, a női orvos által kezelteknél 10,15 százalékos volt a halálozási arány, szemben a férfi orvos által kezeltekkel, akiknél 10,23 százalékot mutattak ki. A tanulmány szerint továbbá nem csak a halálozás aránya kisebb a női orvosok által kezelt betegeknél, de a kórházba visszakerülés esélye is egy hónapon belül.

A tanulmány szerzői szerint mindezek mögött elsősorban az állhat, hogy a nők jobban kommunikálnak a betegeikkel, a megfelelő információk birtokában pedig pontosabb diagnózist állíthatnak fel, valamint az általuk javasolt kezelés is hatékonyabb lehet. Emellett fontos megemlíteni, amit már korábbi tanulmányok is kimutattak, hogy a férfi orvosok hajlamosak alábecsülni női pácienseik tüneteit, fájdalomérzetüket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét