Egy új kutatás szerint a házi kutyák mellett a vadkutyák is rendelkeznek azokkal a szemizmokkal, amelyek a bánatos kutyaszemekért felelősek. 

Akinek van kutyája, az bizonyára már találkozott azzal a jelenséggel, amikor az eb beveti a nagy babaszemeket, általában valamilyen játék vagy egy újabb jutalomfalat megszerzése érdekében. Egy 2019-es tanulmány szerint ennek az az oka, hogy a kutyák a háziasítást követően olyan izmokat fejlesztettek ki, amelyekkel változatosabb arckifejezésekre képesek, ez esetben például megemelhetik a szemöldöküket, hogy nagyobbá, egyúttal bánatosabbá tegyék a tekintetüket. Bár a szóban forgó tanulmány írói úgy vélik, hogy ezek az izmok azért fejlődtek ki, hogy a segítségükkel manipulálni tudják az embereket, egy új kutatás szerint nem ilyen egyszerű a dolog: a szemöldök megemeléséért felelős izmok ugyanis az afrikai vadkutyák esetében is jelen vannak.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy vajon tényleg így van-e. Vagy ezek az izmok esetleg más, erősen szociális kutyaféléknél is megfigyelhetők?” – mondta Heather Smith, a Midwestern Egyetem anatómusa és a tanulmány vezető szerzője a Live Science-nek.

Ennek kiderítésére Smith csapata felboncolt egy állatkerttől adományozott, elhunyt afrikai vadkutyát, a vizsgálat során pedig azt találták, hogy a szóban forgó izompár a vadkutya esetében is jelen van, ráadásul ugyanolyan fejlett, mint háziasított társai esetében. A kutatók szerint mindez pedig azt jelenti, hogy nem csupán négylábú barátaink képesek megemelni a szemöldöküket, ráadásul egyszer sem biztos, hogy ez a fajta képesség csak miattunk, emberek miatt fejlődött ki.

vadkutyák szomorú kutyaszemek
Fotó: iStock

A kutatók úgy vélik, hogy a szóban forgó szemizmok azért alakulhattak ki az afrikai vadkutyák esetében, hogy segítsék az állatokat a koordinációban és a kommunikációban, miközben a nyílt szavannán vadásznak. A farkasokhoz és „házi unokatestvéreikhez” hasonlóan az afrikai vadkutyák is erősen szociális élőlények, körülbelül 5-9 egyedből álló csoportokban élnek, kifejező arcuk pedig lehetővé teszi számukra, hogy hang nélkül is képesek legyenek információkat közölni egymással.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét