Régóta tudjuk, hogy zöld utat kapott a Sandman-sorozat második évada, és mivel az a hír járja, hogy „hamarosan” érkezik az új etap, arra gondoltunk, összeszedünk néhány érdekes infót arról, hogy mi várható a közelgő folytatásban. 

Vigyázat, a cikk spoilereket tartalmaz az első évadra vonatkozóan! 

2022 nyarán debütált a Netflix kínálatában a nagy sikerű Sandman: Az álmok fejedelme, amely egy kivételes fantáziájú író DC-s képregényklasszikusán alapul. Neil Gaiman sorozatának mozgóképes változatára mintegy három évtizedet kellett várniuk a rajongóknak, miután a szerző foggal-körömmel harcolt a rossz adaptációs ötletek ellen, és milyen jól tette, a netflixes Sandman-szériának ugyanis még a képregény legelvetemültebb rajongóit is sikerült meggyőznie – többek között mi is imádtuk minden hibája ellenére.

A sorozat első évada a Prelűdök és noktürnök és A babaház című képregénygyűjteményeket dolgozta fel, melyek középpontjában Morpheus (Tom Sturridge), másnéven Sandman vagy Álom áll, aki annak a szürreális birodalomnak az ura, ahová akkor utazunk, amikor álomra hajtjuk a fejünket. A sorozat cselekménye a képregényhez hasonlóan 1916-ban veszi kezdetét, amikor is egy őrült okkultista, Roderick Burgess (Charles Dance) és követői megpróbálják megidézni a Halált (Kirby Howell-Baptiste), de jól elcseszik a dolgot, és helyette az Álmok Fejedelmét, Morpheust sikerül csapdába ejteniük. Mialatt az Álomúr fogságban sínylődik, az Álombirodalom szép lassan sorvadásnak indul, az emberek világában pedig eluralkodik a káosz, miután felüti a fejét egy ritka és nagyon különleges álomkór-járvány. 105 év elteltével Morpheus végül kiszabadul, és kénytelen szembenézni azzal, hogy az ereje jelentősen megfogyatkozott, ezért elindul, hogy visszaszerezze a kormányzáshoz szükséges eszközeit (a homokot, a sisakot és a rubint), amelyekkel újra rendet teremthet a világban – emiatt pedig szó szerint a Poklot is megjárja.

Bár a Sandman első évada sokáig vezette a Netflix nézettségi listáját, a streamingszolgáltató húzta kicsit a rajongók agyát, és csak 2022 novemberérben adott hivatalosan is zöld utat a folytatásnak. A bejelentést követően Neil Gaiman – aki tevékenyen részt vett az első évad munkálataiban is – egyből tudatta a rajongókkal, hogy „meghökkentő történetek várnak még Morpheusra és a többiekre (nem beszélve a többi Végtelenről, akiket mindenkinek meg kell ismernie)”. 

Innentől kezdve tehát hátradőlhettek a rajongók a folytatás sorsát illetően, igaz valamivel később a hollywoodi sztrájkok itt is közbeszóltak: a forgatási munkálatok még tavaly júniusban kezdődtek el az Egyesült Királyságban, júliusban viszont már le is kellett állítaniuk, és majd csak novemberben indulhatott újra a forgatás. Bár az egyszerűség kedvéért eddig is és a továbbiakban is második évadként fogunk hivatkozni a folytatásra, érdemes megjegyezni, hogy Peter Friedlander, a Netflix televíziós részlegének a vezetője korábban meglehetősen talányosan fogalmazott a folytatás kapcsán, arra utalva, hogy talán nem a megszokott formában érkezik majd az új etap. „Minden szóba jöhet, ha a Sandmanről van szó. Ez egy innovatív műsor. Szóval ne lepődj meg, ha a sorozat jövőbeli epizódjai nem követik a hagyományos, teljes évados modellt” – fogalmazott.

A régiek mellett bőven lesznek új arcok is 

A Sandman tipikusan az a sorozat, amely őrületesen sok szállal és szereplővel operál, és ez az új évad esetében sem lesz másképp. Egy kiszivárgott forgatási felvételen például magát Morpheust láthatjuk egy ismeretlen, fehér ruhás karakterrel, akiről hivatalosan ugyan még nem tudni, hogy kicsoda, ám akik ismerik a képregényeket, azok sejthetik, hogy minden bizonnyal Sandman és Calliope fia, Orpheus látható a képen.

sandman második évad minden amit tudni lehet
Sandman és fia, Orpheus. (Fotó: Netflix)

Tudjuk továbbá, hogy a transznemű Wanda Mann karaktere is felbukkan majd a folytatásban, akinek nagy szerepe lehet a történet további alakulásában. „Ha olyan szerencsések leszünk, hogy elkészíthetjük a második évadot, Wanda hatalmas szerepet fog játszani a történetben. Alig várom, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbb transz színészt a szerepre” – mondta Neil Gaiman még azelőtt, hogy a második évadot hivatalosan is berendelték volna. Wanda Mann egyébként a Sandman 32. számában bukkant fel először 1991 novemberében, és a karakter történetén keresztül többek közt a női és férfi szerepek feszegetése is nagy hangsúlyt kapott. Wanda emellett egy Barbie nevű szőke modell lány barátnője is, aki beleragadt egy rémálomba, amelyből csak barátai segítségével tudott kiszabadulni. Barbie egyébként már a netflixes sorozat első évadában is feltűnt Lily Travers alakításában.

sandman második évad minden amit tudni lehet
Wanda Mann a képregényben. (Fotó: DC)

Mindemellett a napokban egy igen fontos bejelentés is érkezett a casting kapcsán, kiderült ugyanis, hogy kik játszhatják el a Végtelenek családjának új, eddig ismeretlen tagjait. E szerint Sandman, Halál, Vágy (Mason Alexander Park) és Kétségbeesés (Donna Preston) mellé csatlakozik :

 • Esmé Creed-Miles Delírium szerepében,
 • Adrian Lester Végzetként,
 • Barry Sloane pedig mint Pusztítás lesz látható (a netflixes sorozatban a Tékozló nevet kapta a karakter)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Netflix Magyarország (@netflixhu) által megosztott bejegyzés

A hírek szerint a folytatásban felbukkanhat még:

 • Thor,
 • Odin,
 • Loki,
 • Oberon, a tündérek királya,
 • Titánia, a tündérek királynője,
 • Eurydice,
 • Perszephoné és
 • Hádész is.

Feltétlenül említsük meg, hogy a második etap fellett is az első évad zseniális showrunnerei, Allan Heinberg és David S. Goyer bábáskodik, valamint a Sadman-képregények atyja, Neil Gaiman is tovább egyengeti a széria útját.

Az álom folytatódik 

Ugyan túl sok konkrétummal eddig nem szolgáltak a készítők a történetet illetően, de az első évad meglehetősen hűen követte a képregényt (amellett, hogy több mellékszálból is szemezgetett), így várhatóan a folytatásban sem lesznek majd egetverő változtatások az eredetihez képest. A Variety az új szereplőket látva mindenesetre arról ír, hogy a második évad a Párák évszaka című képregénygyűjtemény történeteire fog fókuszálni. Ezt egyébként maga a Netflix is megerősítette korábban, azzal a kiegészítéssel, hogy a hatodik, Brief Lives című kötet is szerepet kap a folytatásban.

sandman sorozat második évada
Hivatalos fotó a Sandman második évadának forgatásáról, amin Sandman és Vágy látható. (Fotó: Netflix)

A Párák évszaka története egy nagy családi találkozóval veszi kezdetét, ez egyébként az első alkalom, hogy a Végteleneket – Pusztítást kivéve – mind együtt láthatjuk, a bajkeverő szerepében pedig ismét a meghatározhatatlan nemű, de vonzónak ábrázolt Vágy tűnik fel. Emellett Nada, Morpheus egykori szerelmének története is folytatódni fog, akiről már az első évadban megtudtuk, hogy Morpheus miatt örök kárhozatra van ítélve. Az Álmok Fejedelme most viszont elhatározza, hogy visszatér a pokolba, és kiszabadítja régi szerelmét, még ha a pokolbéli látogatás a szokottnál is nagyobb veszélyt jelent számára. Csakhogy a bosszúszomjas Lucifer helyett az Álomúr egy kiégett angyallal találkozik, aki a holt lelkeket szabadon engedi, a pokol kulcsát pedig hősünk markába adja.

sandman második évada
Nada és Sandman az első évadban. (Fotó: Netflix)

Ami pedig a Brief Lives című kötetet illeti, ebben a részben Morpheus és húga, Delírium kapja a főszerepet, akik úgy döntenek, hogy megkeresik bátyjukat, Pusztítást, aki évszázadok óta nem nézett feléjük se. Delírium úgy véli, hogy testvérük megtalálása egyesítheti a családot, és helyreállítja megromlott kapcsolataikat.

Ez az utazás a Végzet kertjétől a pokolig, Álom szívétől az ókori Görögországig és a forradalmi Franciaországig visz el minket, és még további olyan helyekre, amelyeket jelenleg nehezen tudok elképzelni a képernyőn. De türelmes leszek. Tudom, hogy jó dolgok jönnek” – mondta Gaiman a második évad története kapcsán.

A Collider egyéként arról ír, hogy a második felvonás várhatóan 12 epizódból áll majd, 6 résznek pedig már a címét is ismerjük – íme:

 • The Song of Orpheus
 • More Devils Than Vast Hell Can Hold
 • Brief Lives
 • Family Blood 
 • The Ruler of Hell
 • Season of Mists

A kérdés már csak az, hogy mikor 

A mindenkit érdeklő kérdésre, hogy mikor érkezhet a második évad, egyelőre nem tudunk konkrétumokkal szolgálni, de kétségkívül bizakodásra ad okot, hogy a legutóbbi kedvcsinálóban, amelyben a Végtelenek új, eddig ismeretlen tagjairól rántották le a leplet, a Netflix úgy fogalmaz, hogy soon, azaz hamarosan befuthat a folytatás. Ez persze nem jelenti azt, hogy maholnap már darálhatjuk is az új évadot, de talán nem ördögtől való abban bízni, hogy még ebben az évben megérkezhet a folytatás – vagy legalábbis egy része, a Netflix ugyanis az utóbbi időkben szereti két részben tálalni a történetet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét