Egy ókori egyiptomi koponyán talált vágásnyomok arra utalnak, hogy sebészi úton próbálhatták meg eltávolítani a daganatot. 

Egy friss felfedezés szerint már négyezer évvel ezelőtt, az ókori Egyiptomban is megpróbálták gyógyítani a rákos megbetegedéseket – írja a Live Science. Erre egy koponyán talált vágásnyomok utalnak, amely egy olyan emberé volt, aki i.e. 2686 és 2345 között élt.

A tanulmányban a kutatók egy, a Cambridge-i Egyetem Duckworth Gyűjteményéből származó emberi koponyát elemeztek, amelyen egy nagy, primer daganat, valamint több mint 30 kisebb, áttétes elváltozás nyomait észlelték. A kutatók megállapították, hogy a kisebb áttétek mellett éles vágások nyomai láthatók, mindez pedig arra utal, hogy valamilyen éles tárggyal, például egy fémeszközzel megpróbálhatták eltávolítani az elváltozásokat az illető fejéből, akiről azt feltételezik, hogy egy, a harmincas évei elején járó férfi lehetett.

A legkorábbi ismert feljegyzés a rákról i.e. 1600 körülről származik. Az írás az Edwin Smith-papiruszban lelhető fel, amely a világ legrégebbi sebészeti témájú írása, egyben a világ egyik legrégebbi orvostudományi szakkönyve is. A szöveg több emlődaganatról is említést tesz, azt állítva, hogy nincs rájuk gyógymód.

A tanulmány szerzői szerint az új eredmények megváltoztathatják a modern orvoslás kezdetéről alkotott elképzeléseket, ez ugyanis az első bizonyíték arra, hogy egy daganatot sebészeti úton akartak kezelni. „Itt kezdődik a modern orvoslás” – mondta a Live Science-nek a tanulmány társszerzője, Edgard Camarós Perez paleopatológus.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét