Egy kanadai nő bélrendszerében olyan gombafaj szaporodott el, ami miatt szeszt termelt a gyomra. A szokatlan jelenséget önsörfőző-szindróma néven ismeri az orvostudomány. 

Egy 50 éves kanadai nő folyamatosan a sürgősségi osztályon kötött ki túlzott álmosságra, zavaros beszédre és alkoholszagú leheletre panaszkodva, miközben egy csepp alkoholt sem fogyasztott – írja a Live Science. Mint kiderült, a bélrendszerében lévő mikrobák termeltek alkoholt, ami miatt a nő tudtán kívül lerészegedett – az esetről a Canadian Medical Association Journalben megjelent tanulmányban írnak részletesen.

Miután a páciensnek két év alatt hétszer kellett kórházba mennie alkoholmérgezés miatt, holott egyáltalán nem is fogyasztott alkoholt, az orvosok kiderítették, hogy egy ritka állapot, az önsörfőző-szindróma áll a háttérben, ami bár elsőre talán viccesnek hangzik, valójában egyáltalán nem az. Ez az állapot akkor alakul ki, ha bizonyos gombák – például a Saccharomyces cerevisiae (élesztőgomba) vagy a Candida albicans – túlzott szaporodásnak indulnak, és elegendő szénhidráthoz jutva erjesztési folyamatokat indítanak el a szervezetben. A tudomány úgy véli, hogy a magas vércukorszinttel és rossz alkohollebontó képességgel rendelkező személyeknél fordulhat elő hamarabb ez a szokatlan, roppant kellemetlen állapot.

önsörfőző-szindróma
Fotó: PIxabay

Az orvosok szerint a nő esetében az idézhette elő a problémát, hogy öt éven át visszatérő húgyúti fertőzései voltak, amelyeket gyakori antibiotikum-kúrákkal próbáltak meg kezelni. Ezzel azonban nem csak a rossz baktériumokra mértek csapást, de a jó mikrobákra is, utat nyitva ezzel a bélben lévő különféle gombák elszaporodásának. A páciensnek a diagnózis felállítása után végül gombaellenes gyógyszerek és prebiotikumok szedését írták elő, valamint szénhidrátszegény diétára fogták, hogy megvonják a gombáktól az erjedéshez szükséges cukrokat.

A Live Science megjegyzi, hogy az önsörfőző-szindróma diagnosztizálása jelenleg is nehézségekbe ütközik, mivel egy rendkívül ritka állapotról van szó: a rendellenességet az 1940-es évek végén fedezték fel, azóta kevesebb mint 100 esetet jelentettek.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét