A londoni Kew Gardens-ben a hónap elején borult virágba a titánbuzogány, ami a világ legnagyobb és legbüdösebb virágzatával „büszkélkedhet”

A közel három méter magas Amorphophallus titanum, másnéven titánbuzogány a világ egyik legkülönlegesebb növénye, és nem csak óriási termete és igen kellemetlen szaga miatt: a Szumátra szigetén honos növény csak tízévente egyszer virágzik, ami mindössze 24-48 órán át tart. Többek közt a világhírű növénykert, a Kew Gardens is otthont ad a világ legnagyobb virágának, amely épp most virágzik a londoni füvészkertben, látogatók ezreit vonzva a helyszínre.

A növény gyomorforgató szagáról is ismert, amit a rothadó húshoz szoktak hasonlítani, innen ered a nem túl kedves hullavirág becenév is. A titánbuzogány a kellemetlen szag mellett hőt is áraszt magából, ezekkel igyekszik odacsábítani a húsevő beporzókat, például a legyeket és a bogarakat. A föld alatt pedig hatalmas, félmázsás gumót növeszt, amelyet őshazájában, Szumátrán a helyiek élelmiszerként fogyasztanak.

a világ legnagyobb és legbüdösebb
Fotó: Kew Gardens/X

A titánbuzogányt Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban Szumátrán, a század végén pedig már „hajtóvadászat” indult a növény után, amikor a nyugati gyarmatosítás eredményeként számos egzotikusnak tartort növényt fedeztek fel és gyűjtöttek be a világ minden tájáról. A Brit Birodalomban például egyfajta királyi ékszerként tekintettek az impozáns virágra, ami nem csoda: ebben az időszakban a gyarmatosítók valóságos botanikai mániában szenvedtek, és egymás után hurcolták be az idegenhonos fajokat az országba a birodalom gazdagságának és sokszínűségének igazolásaként.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét