Egy korábban érintetlen, 2000 éves római sírban bukkantak rá a régészek a vörösesbarna folyadékra, ami minden bizonnyal az eddigi legidősebb bor lehet. 

Dél-Spanyolországban egy római sírban találtak rá a kutatók a vörösesbarna színű, sherryszerű borra. Az első századra datált italt egy urnában fedezték fel a régészek, amelyben többek közt egy római férfi elhamvasztott csontjait is megtalálták – írja a The Guardian. A korábbi rekorder egy Speyer városában talált bor volt, ami nagyjából 1700 éves lehet.

Az ital kapcsán a vegyészek számtalan vizsgálatot végeztek, és kimutatták, hogy a vízhez hasonló, 7,5-ös pH-ja van, valamint a mai borokkal megegyező kémiai elemeket tartalmaz. A kutatók elsősorban borokra jellemző polifenolokat kerestek, amikből végül hetet találtak, és amelyek megegyeztek az Andalúzia ezen részéből származó borokra jellemző polifenolokkal. Innentől kezdve biztosak lehettek a kutatók, hogy borral van dolguk, a kérdés már csak az volt, hogy fehérről van vörösről van-e szó.

legidősebb bor
Fotó: Juan Manuel Román

Erre a kérdésre is egyértelmű válasz született: a vörösborok fő pigmentjének lebomlása során keletkező sziringinsav hiányából a kutatók egyértelműen arra következtettek, hogy az urnában talált, kétezer éves folyadék fehérbor.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét