Az alkotók egy jópofa történelmi utalást rejtettek el a Harry Potter és a bölcsek kövében.  

Bár J. K. Rowling személyét manapság több vita is övezi, azt nem lehet eltagadni, hogy Harry Potter varázslókalandjaival az írónő örökbe beírta magát az irodalomtörténetbe. Köztudott, hogy a szerző számtalan helyről inspirálódott a kis túlélő történetének megírásakor, a történet maga pedig tele van apró, rejtett utalásokkal, amelyek gyakran még a legnagyobb rajongók figyelmét is elkerülik. Ilyen többek közt Boleyn Anna felbukkanása is az első Harry Potter-filmben.

A 16. században élt angol királyné noha nem teljes valójában bukkan fel a filmben, nem fér hozzá kétség, hogy ő látható a Roxfort falain lévő festmények egyikén, amikor Harry és Ron és Hermione épp felfelé tart a lépcsőn.

Boleyn Anna angol királyné, VIII. Henrik második felesége kétségkívül az egyik legérdekesebb személy az angol történelemben, akiről a mai napig sok vita folyik történész berkekben. Amit biztosan tudunk, hogy a királynét a londoni Towerben végezték ki házasságtörés és a bátyjával való vérfertőzés vádjával, a valódi indok azonban az volt, hogy a király meg akart szabadulni tőle, hogy újraházasodhasson és törvényes fiú gyermeke születhessen. Anna ugyanis „csupán” egy lányt szült Henriknek, I. Erzsébetet, aki nem mellesleg Anglia és Írország egyik legnagyobb uralkodójaként írta be magát a történelembe.

Boleyn Annáról számtalan téves információ élt a köztudatban, amit idővel a történészek több soron is megcáfoltak. Nem igaz például, hogy a tinédzser Anna gazdag szexuális tapasztalattal rendelkezett volna, amikor Henrik szemet vetett rá. Érdekes adalék továbbá, hogy Boleyn Annát a valóságban is megvádolták boszorkánysággal, a szóbeszéd szerint mágiával vette rá a királyt, hogy elvegye őt feleségül.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét