Nemrégiben egy új, némiképp meglepő tanulmány látott napvilágot, ami az ülő életmód és a kávéfogyasztás közötti kapcsolatot vizsgálta.

Az ülő életmód köztudottan rossz hatással van az egészségre, a kávé azonban ellensúlyozhatja az ezzel járó negatív hatásokat – írja a Science Alert a kínai Soochow Egyetem kutatói által végzett tanulmányra hivatkozva. A több mint 10 ezer ember bevonásával készült kutatás arra jutott, hogy azok, akik napi szinten kávéznak, teljes mértékben(!) védve vannak a napi hat vagy több órás ülés negatív hatásaitól.

A kutatók a hosszú távú egészségügyi adatok elemzése után igen meglepő megállapításra jutottak, miszerint a kávéfogyasztás lényegében megszünteti az ülő életmóddal gyakran együttjáró szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát. A kutatás szerint az üléssel kapcsolatos ártalmak „csak azoknál a felnőtteknél jelentkeztek, akik nem fogyasztottak kávét”. 

A Science Alert szerint mindez azért is meglepő, mert más tanulmányok szerint még a testmozgás sem védhet meg teljes mértékben az ülő életmód hosszú távú egészségügyi hatásaitól, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség vagy a szélütés.

A kutatás ugyanakkor azt is megállapította, hogy lényegesen nagyobb kockázattal néznek szembe a szív- és érrendszeri betegségek kapcsán azok, akik napi nyolc órát ülnek, mint azok, akik napi négy óránál kevesebbet ülnek. E kapcsán más tanulmányok is hasonló álláspontot képviselnek.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét