Egy új tanulmány szerint lényegesen rombolóbb hatással lehet a kannabisz a tinédzserekre, mint azt korábban gondolták. 

Egy kanadai tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a kannabisz használata mintegy 11-szeresére növeli annak kockázatát, hogy a kamaszoknál pszichotikus rendellenesség alakuljon ki, összehasonlítva azokkal a tinikkel, akik nem használják a könnyű drogot – írja a Science Alert. Ez lényegesen nagyobb összefüggést sejtet a pszichotikus zavarok kialakulása és a kannabisz használata között: egy 2016-os elemzés például arra jutott, hogy a legsúlyosabb kannabiszhasználóknál négyszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak skizofréniát vagy más pszichotikus állapotot, mint a nem használóknál.

A friss kutatás mögött álló csapat szerint a különbség oka részben annak tudható be, hogy sok korábbi kutatás 2000 előtti adatokat vesz alapul, amikor a kannabisz sokkal kevésbé volt erős, mint manapság. A becslések ugyan eltérőek, de az 1970-es és 80-as évek óta a kannabisz fő hatóanyaga, a THC koncentrációja 14-19 százalékkal nőtt 2017-hez, 2018-hoz képest.

Fotó: Pixabay

A kutatók mindenesetre szoros összefüggést találtak a kannabisz használata és annak kockázata között, hogy a serdülőknél pszichotikus rendellenességet diagnosztizálnak. A diagnózisok aránya 11-szer magasabb volt a vizsgált 12-19 éves tinédzserek körében, akik azt mondták, hogy használnak kannabiszt, mint azoknál, akik nem.

Ezek az eredmények összhangban vannak azzal az idegrendszeri fejlődési elmélettel, miszerint a tinédzserek különösen érzékenyek a kannabisz hatásaira, mert az agyuk még fejlődésben van” – mondta a tanulmány vezető szerzője, a McMaster Egyetem epidemiológusa, André McDonald.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét