Személyre szabott biztonság a mobilokon

samsung knox biztonság
A Samsung mobilok biztonságára a Knox figyel.

A mobilunk nélkül egyre nehezebben tudunk meglenni, és ahogy az életünk egyre több területén adjuk át neki az irányítást, úgy növekszik a támadási felület, amit a világ felé mutatunk. Erre kínál hatásos megoldást a Knox, a Samsung saját biztonsági rendszere.

samsung knox biztonság
A Samsung mobilok biztonságára a Knox figyel.

A technológia és így a mobiltechnológia is folyamatosan fejlődik, a legújabb fejlesztések egyre újabb adatfeldolgozási módokat emelnek be a mindennapjainkba.
Ezzel együtt viszont a felhasználók biztonsága és privát adatai egyre jelentősebb tényezőkké válnak a digitalizált világban, ezért kiemelten fontos, hogy a felhasználók teljes mértékben irányíthassák készülékeiket és teljes körű ellenőrzési és döntési szabadságot gyakoroljanak adataik felhasználása felett.

Biztonsági és Adatvédelmi felület

Ez az elv a Samsung Biztonsági és adatvédelmi felületének sarokköve. A felületen a felhasználók teljeskörűen átláthatják és kezelhetik adataikat, beleértve a láthatóság mértékét és a felhasználás módját. Egy egyszerű és könnyen használható felületen áttekinthetik, aktiválhatják és frissíthetik az alkalmazásengedélyeket, vezérlő menüpontokat és adatmegosztási funkciókat, ezáltal dönthetnek az adatfelhasználásról, és igényeik szerint testre szabhatják az élményt.

A felületen láthatják az esetleges veszélynek kitett adatokat, intuitív módon megmutatva a biztonsági elemek védettségét.

Biztonság és adatvédelem

A mobiltelefon beállításainak „Biztonság és adatvédelem” almenüjében a felhasználók gyorsan és egyszerűen, egyetlen gombnyomással módosíthatnak a beállításokon az esetlegesen felmerülő veszélyek hatékony elhárítása érdekében. A menüpontok az online védelmet leghatékonyabban szolgáló funkciók – a Zárolt képernyő, a Fiók biztonsága, az Elveszett eszköz védelme a Mobil megkeresésével, az Alkalmazásbiztonság vagy a Frissítések – szerint vannak sorba állítva. Ez a lista a menüpont tetején azonnal hozzáférhető, az intuitív piros, sárga és zöld figyelmeztetések feltűnően értesítenek a biztonsági állapotról, és egyértelműen jelzik az adatvédelmi veszélyeket.

Az egyes letöltött alkalmazások az aktív használatot követően, még hónapokig nyomon követhetik a felhasználói szokásokat és adatokat, azonban a Galaxy készülékek maguktól visszavonhatják azokat az alkalmazásengedélyeket, amelyeket a felhasználók már nem futtatnak, akik a felületen – döntésük szerint – visszaállíthatják ezeket az engedélyezéseket.

Minderre az „Engedélykezelő” és az „Engedély használata” menüpontokban van lehetőségük. A felhasználók az Engedélykezelőben láthatják, mely alkalmazások férhetnek hozzá az adataihoz – legyen szó a helymeghatározásról, a kameráról vagy a mikrofonról – vagy például csak akkor férhetnek-e hozzá, amikor fut az alkalmazás. Az Engedély használata segítségével könnyen megtekinthetik az alkalmazások által – az elmúlt 24 órában vagy hét napban – használt engedélyeket. Az egyszerű kezelés érdekében a felület közvetlen intézkedésre szólíthatja fel a felhasználót, így az adatkezelést érintő döntések intuitívabbá és átláthatóbbá válhatnak.

Mobil megkeresése / Samsung Find

Mindennapos eset, hogy egy felhasználó elhagyja készülékét vagy egy illetéktelen személy eltulajdonítja azt. A Mobil megkeresése és a Samsung Find funkcióknak köszönhetően azonban többé nem kell aggódniuk amiatt, hogy a készüléken tárolt személyes adatok rossz kezekbe kerülnek.

A Mobil megkeresése funkció engedélyezését követően a Samsung Find lehetővé teszi a készülékadatok helymeghatározását, zárolását vagy törlését is, így korlátozva a hozzáférést. Ezzel a beállítással az eszköz akkor is megtalálható, ha az bekapcsolt állapotban van, de nem csatlakozik mobilhálózathoz. A Samsung Find – a Galaxy telefonokon túl – a Galaxy Buds fülhallgatókra, Galaxy tabletekre, Galaxy okosórákra és egyéb Samsung készülékekre is kiterjed.

Mesterséges intelligencia

A Samsung a készülékélményt egyedi AI funkciókkal is fokozza, miközben a mesterséges intelligencia korszakában is az adatvédelmet helyezi előtérbe. Számos Galaxy AI funkció készüléken belüli adatfeldolgozást alkalmaz, vagyis a bizalmas információk a felhasználók birtokában maradnak. A felhőben vagy külső szervereken történő feldolgozást igénylő funkciók esetében a vállalat szigorú irányelvekkel biztosítja az adatvédelmet.

A mesterséges intelligenciával támogatott élmények korában nem minden felhasználó kíván élni a felhőalapú AI lehetőségével. Egyesek továbbra is szívesebben tárolják adataikat eszközeiken. A Samsung ezért fontosnak tartja, hogy a felhasználók maguk dönthessenek saját élményeikről.

A Fejlett intelligencia beállítások választási lehetőséget kínálnak. A Galaxy AI támogatott készülékeken elérhető beállításokkal eldönthetik, hogy adataikkal mennyiben járulnak hozzá az AI élményhez, valamint engedélyezik-e az online feldolgozást a teljes AI-alapú szolgáltatáshoz.

A Beállítások menüponton belül, a Speciális funkciók kiválasztását követően, a Fejlett intelligencia lehetőséggel érhetők el ezek a beállítások, itt kiválasztható a „Csak az eszközön történő adatfeldolgozás” lehetőség.

A Samsung tehát továbbra is nagyon odafigyel arra, hogy a telefonjainak használata ne csak könnyű legyen, hanem a lehető legbiztonságosabb is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét