Orosz ügyvédek állítólag pert fontolgattak a Warner Bros. ellen, arra hivatkozva, hogy az alkotók Vlagyimir Putyinról mintázhatták Dobbyt, a házimanót. 

A Harry Potter-könyvek számtalan szerethető karakert adtak az olvasóknak, Dobby pedig kétségkívül a könyvszéria egyik legnépszerűbb karaktere lett. Dobby a Harry Potter és a titkok kamrája című második kötetben bukkan fel először, és úgy ismerjük meg, mint a Malfoy-család házimanóját, aki mindent igyekszik megtenni annak értekében, hogy figyelmeztesse a másodéves Harryt a Roxfortban rá váró veszélyekre. A manó végül jó barátságot köt Harryvel, Ronnal és Hermionével, a hetedik részben pedig megmenti a trió életét, és Bellatrix Lestrange tőre által hal meg. A karakter népszerűségét jól mutatja, hogy a HP-rajongók a valóságban is igyekeztek leróni a tiszteletüket a házimanó előtt, és zoknikat vittek a forgatás egyik helyszínére.

Bár természetüket tekintve valószínűleg aligha akad olyan ember a világon, aki párhuzamot vonna Dobby és Vlagyimir Putyin között, az a hír járta, hogy orosz ügyvédek perre akartak menni, amiért a Warner Bros. stúdió úgy alkotta meg a házimanót, hogy hasonlítson az orosz elnökre. Úgy tudni, hogy a jogi lépésekről szóló jelentések eredetileg egy orosz újságban jelentek meg, az ügyvédek azonban végül nem jártak sikerrel.

Igaz, ennek ellenére is voltak olyanok, akik egyetértettek azzal, hogy feltűnően nagy a hasonlóság Dobby és Putyin fizimiskája között. A BBC gyerekeknek szóló szolgáltatása, a CBBC még 2003-ban indított szavazást e kapcsán, és ott a válaszadók mintegy 54 százaléka gondolta úgy, hogy lehet valami igazság a dologban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét