Eredetileg bonyolultabb lett volna a jelszó, de aztán jött a feltaláló felesége….A hosszú PIN kód pedig ment. 

A bankautomaták létét természetesnek vesszük, és rengeteg ember életét könnyítik és könnyítették meg azzal, hogy lehetővé teszik a készpénz felvételt ahelyett, hogy sorba kéne állni a pénzintézetben. Ám nem volt ez mindig így! 1965-ig nem is létezett ilyen masina, de aztán jött John Shepherd-Barron a világmegváltó ötletével.

John Shepherd-Barron
John Shepherd-Barron

Egyszer túl későn ért a bankjához, így hétvégére pénz nélkül maradt. Emiatt nem tudott lemenni a kocsmába, és helyette egész este puffogott. Annyira felhergelte magát, hogy lement a vonatállomásra, hogy szerezzen egy kis csokit az utolsó pennyjeiből egy automatából. És, hogy szedte ki a csokládét a gépből, bevillant az agyába, hogy ezt akár pénzzel is el lehetne játszani.

Finom, ropogós készpénz!
Finom, ropogós készpénz!

A skót üzletember előadta az elgondolását a Barclays Bank vezetőinek, akik láttak benne fantáziát. Hamarosan pedig el is készült a világ első bankautomatája. A PIN kód is Barron papa találmánya. Eredetileg hét számjegyben gondolkodott, mert a hadseregnél ilyen azonosítója volt mindenkinek, és az örökre megmaradt az emlékezetében. Azonban a felesége egyszerűen nem bírt megjegyezni hét számot, csupán négyet. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az asszonyság valószínűleg nem volt a legélesebb kés a fiókban, és miett lett rövidebb az ATM automaták PIN kódja. Amit egyébként speciel én sem bánok annyira, mert néha még ez a négy is kisuhan a fejemből.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét