26 C
New York
péntek, július 19, 2024

Buy now

100 milliárd forint egy kavicsért? Miért ne! Íme a világ 10 legdrágább ékszere

Aranyos kis bizsuk, amiknek az árából akár úgy Duna híd is felépíthető. Jöjjenek a világ legdrágább ékszerei, amelyekhez rengeteg vér, szenvedés és erőszak is tapadhat!

Nem csak a szarkák szeretik a csillogó dolgokat ám, hanem az emberek is! Már az őskorban is pörgött az ékszerbiznisz, és a helyzet az elmúlt évezredekben egyre csak fokozódott. Még a mai, digitalizációval átmosott világunkban sem vesztették el értéküket ezek a tárgyak. Az áruk pedig a csillagokat nyalogathatja, és ebben semmi túlzás nincs. Jöjjön most a világ 10 legdrágább ékszere!

drága ékszer

Listánkban a legolcsóbb bizsuval kezdünk a végén pedig elérünk a horrorkategóriába, ami annyiba kerül, mint a Magyar Nemzeti Bank éves nyeresége, vagy aminek árából akár egy új Duna híd is kijönne. A legjobb az egészben, hogy ezek között jó pár olyan akad, amit egy magára valamit is adó normális ember magára sem aggatna, annyira bénán néz ki.

10. Chopard 201 karátos karóra – 9,2 milliárd forint

Itt van rögtön a Chopard karórája, ami 874 darab gyémántot tartalmaz, és úgy néz ki, mintha egy betépett csimpánzt kértek fel volna dizájnernek. A három legnagyobb gyémánt, amelyek mindegyike szív alakú, és a rózsaszíntől a kéken át a fehérig terjedő színű, szétfordul, hogy felfedje alatta az óra számlapját. A végeredmény iszonyat bazári, még a Nagymező utcában is végig lehetne benne sétálni, senkinek nem lenne kedve letépni a csuklódról. Pedig 25 millió dodóba, azaz olyan 9,2 milliárd forintba kerül.

Chopard
Chopard óra. Forrás: Reassuringly Random Facebook

9. Hutton-Mdivani Jadeite nyaklánc – 10,1 milliárd forint

Nem, ez nem egy gésagolyó készlet. Ez a smaragdzöld jadeit gyöngyökből álló, rubin-, gyémánt-, platina- és aranycsattal ellátott Cartier nyaklánc 2014-ben aukción 27,4 millió dollárért (~10,1 milliárd forintocska) kelt el a Cartier Collection számára. Persze lehet használni gésagolyóként is, ha valaki arra vágyik. Jó eséllyel ilyesmire is volt már példa a világtörténelemben….

Hutton-Mdivani Jadeite nyaklánc
Hutton-Mdivani Jadeite nyaklánc. Forrás: Luxury Empire

8. Graff Pink – 17,1 milliárd forint

Ez a csecse darab a világ legdrágább rózsaszín gyémántja! 2010-ben ez a 24,78 karátos, tündöklő ékkő rekordokat döntött, amikor aukción 46,2 millió dollárért eladták Laurence Graff ékszerésznek.

Graff Pink
Graff Pink. Forrás: Graff

A gyémánt eredetileg Harry Winston tulajdonában volt, és évtizedekig magángyűjteményében őrizte, de Graff újravágta és átnevezte ezt a gyémántot a vásárlást követően. Ez azért képet az ékszerész úr pszichéjéről! Az ékszer egy gyűrűbe van rögzítve, amelyet Graff pajzs alakú gyémánt vállak szegélyeznek. Jól néz ki, felvenném, mikor megyek péntek délután az Aldiba!

7. Josephine Blue Moon – 18 milliár forint

2015-ben Josehp Lau hongkongi milliárdos úgy kelt fel reggel, hogy venne valami apró csecsebecsét leányának, a kis Josephine-nek. Nézett macikat, nyalókákat, játékvonatokat, ám végül úgy döntött, hogy egy gyűrűvel lepi meg a trónörököst. 48,4 millió dollárt, azaz olyan 18 milliárd forintot köhögött ki ezért a drágaságért. A gyermek után pedig egyből el is nevezte Josephine Blue Moonnak. Ennyiért vehetett volna akár egy IGAZI holdat is, de hát már mindegy. A benne található Blue Moon gyémántot egyébként 2014-ben találta meg valami szerencsétlen kubikos a dél-afrikai Cullinan bányában, de nyilván nem tarthatta meg.

Josephine Blue Moon
Josephine Blue Moon. Forrás:  Robb Report

6. L’Incomparable Diamond Necklace – 20,3 milliárd forint

Az 1980-as évek elején egy kongói kislány turkált egy bányászati törmelékkupacban, és megakadt a szeme valami csillogó dolgon. Odanyúlt, és kiemelte a világ egyik legnagyobb és legértékesebb gyémántját. Nyilván nem tarthatta meg….

L'Incomparable Diamond Necklace
L’Incomparable Diamond Necklace. Forrás: Mouwad

A kavics végül a libanoni Mouwad céghez került, amely a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb ékszergyártó cége. Ők készítették el belőle ezt a nyakláncot, amelyben a fő kő, a 407,48 karátos gyémánt 230 karátos kisebb gyémántokkal díszített rózsaszín arany lánchoz van rögzítve.

5. Oppenheimer Blue – 21,3 milliárd dollár

Az Oppenheimer Blue egy 14,62 karátos (2,924 g) élénkkék gyémánt , amely 2016 májusában az aukción valaha eladott legdrágább ékszer lett, egészen 2017 áprilisáig, amikor a Pink Star gyémánt megelőzte.

Oppenheimer Blue
Oppenheimer Blue. Forrás: Christies

Az ékkövet korábbi tulajdonosáról, Philip Oppenheimerről nevezték el. Téglalap alakúra vágták, és ez az Amerikai Gemológiai Intézet minősítése szerint a valaha volt legnagyobb díszes élénkkék gyémánt, amelyet valaha aukción adtak el. 57,5 millió dollárt pakolt le valaki érte az asztalra, ám a vásárló személye mind a mai napig ismertlen. Szóval valaki olyan vette meg, aki nem szeret vele villantani. Nem az van, hogy lemegy vele a körösladányi Csillagfény dizsóba, hogy ott mutogassa magát a szájtátiaknak.

4. Pink Star – 26,3 milliárd forint

Ezek után nem lehet meglepő, hogy a listán következő darab a már említett Pink Star. Nem, a nevét nem valamilyen LMBTQ ikonról kapta, hanem azért hívják így, mert olyan rózsaszín, mint a westie kiskutyák pocakja.

A korábban Steinmetz Pink néven ismert díszes élénkrózsaszín gyémánt 59,6 karátos, és a legnagyobb „belül hibátlan, díszes élénk rózsaszín” gyémánt, amelyet a független szervezet, a GIA minősített. A Pink Star nevű kavicsot a De Beers nevű társaság túrta ki Dél-Afrikában, és 132,5 karátos volt, mielőtt a jelenlegi lenyűgöző állapotába vágták és csiszolták

Pink Star
Pink Star: Forrás: National Jeweler

2017-ben a Sothesby’ aukcióján kelt el 71,2 milló dollárért, amivel a valaha eladott legdrágább ékszerré vált ezen az aukción. A vevő egyébként nem nagyon szarozott: öt perccel az ajánlattétel után már be is húzta, a hongkongi Chow Tai Fook Enterprise konglomerátum. Azt nem mondanánk, hogy különösebben sokat filóztak volna. Volt olyan 26 milliárd forintjuk, gondolták, hogy vesznek belőle valami értékálló dolgot.

3. Wittelsbach-Graff Diamond – 29,5 milliárd forint

Az 1600-as években egy indiai bányában fedezték fel a 35,56 karátos, díszes mélyszürkéskék Wittelsbachi gyémántot, amely a pletykák szerint először IV. Fülöp spanyol király tulajdonában volt, és lánya, Magarita Teréz hozományába került I. Lipót császárral való eljegyzésekor.

Wittelsbach-Graff Diamond
Wittelsbach-Graff Diamond. Forrás: The Jewellery Editor

Az ékszer évszázadokon át az osztrák és bajor koronaékszerek része maradt. Laurence Graff ékszerész 2008-ban vásárolta meg a Wittelsbach gyémántot 22 millió dollárért, és vitatott módon a jelenlegi állapotára, egy 31,06 karátos, díszes mélykék, párnás csiszolású gyémántra vágta.

Az újravágás javította az ékszer tisztaságát és ragyogását, és rendkívüli mértékben növelte az értékét. 2011-ben a gyémántot több mint 80 millió dollárért adták el jelenlegi tulajdonosának, a katari királyi család egyik tagjának.

2: Peacock Brooch – 37 milliárd forint

Laurance Graff, a Graff Diamonds alapítója meglehetősen nagyra törő alak. A terve régóta az, hogy extravagáns uralkodójává váljon a gyémántok világának. Rajta kívül nem sokan vannak, akik egy olyan merész, páva alakú, hivalkodó bross készíteni, amelynek értéke 100 millió dollár. De az öreg Laurence meghúzta ezt is, és előrukkolt a Peacock Brooch névre hallgató ékszerrel. A brosst a maastrichti TEFAF vásáron mutatták be, ahol a leggazdagabb képzőművészeti és régiséggyűjtők gyűlnek össze, hogy megnézzék a világ legértékesebb tárgyait.

Peacock Brooch
Peacock Brooch  Forrás: The Jewellery Editor

Ezt a csinos csirkét szerény 1305 gyémánt díszíti, köztük jó pár rendkívül értékes színes kődarab. A csillogó madáka összesen 120,81 karátos, és a sztár egy 20,02 karátos körte alakú Fancy Deep Blue gyémánt. Ha valaki úgy gondolja, hogy kicsit szerényebb megjelenésre vágyik, és nem akar egy partin mindenkit rommá alázni, akkor a középső, kék gyémántot tartalmazó rész leválasztható, és külön is hordható. Aranyos ember ez a Laurence papa, aki gondolt azokra is, akik nem akarnak frenkizni egy ilyen hatalmas pulykával a nyakukban, hanem megelégszenek egy olyan gyémánttal is, amiből be lehetne iskoláztatni fél Afrikát.

1. The Hope, a Világ Legdrágább Ékszere – 93 milliárd forint

A hivatalosan elismert legnagyobb értékű ékszer a The Hope, azaz A Remény névre keresztelt gyémánt. Az indiai Golcondában, 1666-ban történt első felfedezése óta a gyémánt számos alkalommal cserélt gazdát.A gyémántot eredetileg XIV. Lajos király vásárolta meg 1668-ban, és a „francia kék” nevet kapta. A gyémánt 1792-ig a francia királyi család birtokában maradt, amikor is a francia forradalom idején, a koronaékszerek kifosztása közepette ellopták. Az ékszer 1839-ben ismét megjelent Henry Philip Hope drágakőgyűjtemény-katalógusában. Miután több tulajdonoson, köztük Pierre Cartier-n és Evalyn Walsh McLean társaságon átment, a drágakövet Harry Winston ékszerész vásárolta meg 1949-ben.

The Hope
The Hope. Forrás: Smithsonian National Museum

Winston végül a Smithsonian Intézetnek adományozta az ékszert, ahol ma is látható.
A kő egy önmagában is rendkívül értékes foglalatban található. De ennél is érdekesebb, hogy a legendák szerint átkozott: Aki birtokolja, az el fog pusztulni. Épp ezért különösen vicces a neve

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Related Articles

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Stay Connected

0RajongókTetszik
3,912KövetőKövetés
0FeliratkozóFeliratkozás
- Advertisement -spot_img

Latest Articles