Az ezer, vagy inkább egycsilliárd tó országában nem is lenne annyira meglepő ez a dolog. De a Neitokainen körül van egy kis trükk….

Finnországban hivatalosan 187 888 darab tó van. Ezek között az egyik legkülönlegesebb a Neitokainen névre hallgató, aminek az alakja teljesen olyan, mint az országé. Persze az ember gondolhatná, hogy ahol ennyi tó van, ott van erre természetes esély is. Ha például kisütnénk 200 000 rántotthúst, benne van a pakliban, hogy az egyik olyan formájú lenne, mint drága hazánké.

Neitokainen
Neitokainen.

Azonban esetében sajnos nem ez a helyzet, pedig nagyon éltem volna. Ez ugyanis egy természetes tó, amelyet direkt ástak ki ilyen alakúra, a huszadik század végén. A tó hossza 116 méter átlagos mélysége pedig egy méter, a mérete pedig pont tízezerszer kisebb, mint az ország.

Neitokainen
Mára elfoglalta a természet.

A terv az volt, hogy körülötte majd egy üdülőfalut hoznak létre, ahova özönleni fognak az emberek. Azonban ez bebukott, mert valahogy nem volt kedve tömegknek az ország északi részére, Lappföldre vándorolni. Úgyhogy tó igen, de falu nem lett, és a környékét szép lassan elfoglalta a természet, így Neitokainen ma már totál úgy néz ki, mint egy természetes tó.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét