Gyilkos hullámok, repülőroncsok és Európa legöregebb angolnái a Balaton tikai között!

1: Roncsok és csontvázak

A második világháború alatt légiharcok zajlottak a tó környékén. Több repülő is a tóba zuhant, értelemszerűen a pilótákkal együtt. Közülük sokat mind a mai napig nem találtak meg. A szakértők szerint 10-20 roncsot rejthet mind a mai napig a víz!

Balaton
A Balaton számos repülőt rejt.

2: Annyi a nap, mint a Riviérán

A tó klímája egészen különleges! A déli parton az évi napsütéses órák száma 2000 körül mozog. Ami azt jelenti, hogy annyit süt itt a nap, mint a francia Riviérán.

3: Óriáshullámok

A nagy víztömeg, de viszonylag kicsi mélység, illetve a megfelelő viszkozitás miatt óriási hullámok is kialakulhatnak a tavon. Ezek magassága akár a két métert is elérheti a tó középső részén. Többek között ez az oka annak, hogy még mindig viszonylag sokan fulladnak vízbe. Ahogy a hatalmas víztömeg az emberre ömlik, kiszorítja belőle a szuszt, és lenyomja, leszívja a mélybe.

Balaton
A Balaton hullámai veszélyesek

4: Ősöreg angolnák

Bár a Balatonban természetesen nem őshonos az angolna, de a korábbi betelepítések miatt még mindig sok található belőlük a vízben. Sőt, konkrétan itt laknak Európa legöregebb angolnái, legalábbis a tudósok szerint. Mondjuk arról fogalmam sincs, hogy ezt hogyan találták ki, csak nem kopogtattak be minden angolnafészekbe egy kérdőívvel… De mindegy, ezt el kell hinnünk puszira

Balaton

5: Kiszáradt!

Bár a klímaváltozás friss dili, de régen is történtek furcsa dolgok az időjárással. A Kiegyezés évében, 1867-ben például olyan kevés eső esett, hogy át lehetett rajta sétálni bizonyos pontokon. Mondjuk nem épp Tihanynál, hiszen ott 12 méter mély a meder.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét