Segít az egészség és a jó alak megtartásában a növényi zsír és a növényi olaj.
Az igazi forró nyár és a bikiniszezon beköszöntével sokan törekednek egészségesebben táplálkozni, de a tévhitek ellenére nem szükséges teljesen mellőzni a zsírokat étrendünkből. A telített zsírok visszafogott fogyasztása ugyan jogos, de emellett előnyös a növényi zsírforrások, például olajos magvak, növényi olajok, valamint a halak beiktatása az étrendbe, mivel ezek telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. A hidegen sajtolt olajok ezek közül is kiemelkednek: gazdagok E-vitaminban, fito-tápanyagokban és antioxidánsokban, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint segíthetnek bizonyos daganatok megelőzésében.
Bár a magyarok 10-35 százaléka folytat valamilyen mentes diétát, amelyből allergia vagy ételérzékenység miatt kizár bizonyos ételeket[1], egészségünkre jótékony hatással van az, ha tányérunkon színes ételek palettája szerepel, változatosan táplálkozunk és nem folytatunk egyoldalú étkezést. Shenker-Horváth Kinga az Eisberg dietetikus szakértője reagált a zsírokkal és olajokkal kapcsolatos hiedelmekre és tévhitekre.
Segít a növényi zsír
Itt a nyár, a bikiniszezon, a diéták és a könnyű saláták időszaka, azonban tévhit az, hogy mindenféle zsírt el kell hagynunk az étrendünkből, ha egészségesen szeretnénk étkezni. Az olajokkal kapcsolatos egyik leggyakrabban előforduló hiedelem az, hogy a zsírok nem férnek bele a diétába, és csak egészségtelenek lehetnek a szervezet számára. „A zsírok számos alapvető élettani mechanizmusban vesznek részt a szervezetünkben amellett, hogy energiát biztosítanak. Egészségünk megőrzése szempontjából nem csak az a fontos, hogy mennyi zsírt fogyasztunk, hanem az is, hogy milyen zsiradékot” – mondja Shenker-Horváth Kinga sportdietetikus, táplálkozástudományi szakember.
A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető halálokoknak számítanak, ezek kialakulásában hangsúlyos szerepet játszik a telített zsírok túlzott bevitele, ezért ezek fogyasztását valóban érdemes korlátoznunk. A telített zsírok fő forrásai az állati élelmiszerek, pl. a zsíros húsrészek, a szárnyasok bőre, kolbászfélék, pástétomok, tejszín, disznó-, kacsa-, libazsír, valamint növényi források közül a kókuszzsír és a pálmaolaj.
Azonban, a dietetikus szerint a növényi zsírforrásoknak – az olajos magvaknak, a növényi olajoknak (a kókuszzsír és a pálmaolaj kivételével) -, valamint a halaknak, halolajoknak a fogyasztása éppen, hogy előnyös a szervezet számára, hiszen ezek döntően telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyeknek szív-érrendszeri védőhatást tulajdonítanak. A növényi olajoknak általában a különféle magok, hüvelyesek, dió- és mogyorófélék szolgálnak alapjául. „Az egészségtudatos étkezés szerint az olajos magvakból heti 2-3 alkalommal egy félig zárt maréknyit (kb. 20 g, 120 kcal) javasolt fogyasztani, a növényi olajokat pedig naponta 1 evőkanál (kb. 100 kcal) mennyiségben használjuk. Halak (pl. busa, pisztráng, kecsege, tengeri halak) hetente legalább egyszer szerepeljenek az étrendünkben” – teszi hozzá a dietetikus. Kifejezetten előnyösek a szervezet számára a hidegen sajtolt, finomítatlan olajok, melyek zsírsavösszetételükből adódóan a hőre érzékenyebbek, ezért ezeket nem javasolt hevíteni, hidegen, például salátára locsolva élvezzük ki ízüket.
Hidegen sajtolt növényi olajok előnyei
A „hidegen sajtolt” olajokat nem finomítják, a kíméletes préselési módnak köszönhetően tökéletesen megőrzik a magok természetes ízét, valamint a bennük rejlő egészségvédő tápanyagokat és növényi eredetű bioaktív hatóanyagokat. Emellett értékes tápanyagtartalmuknak köszönhetően egyszeresen és többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakban, E-vitaminban, fito-tápanyagokban és antioxidánsokban gazdagok. Sőt, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, szerepet játszhatnak bizonyos daganattípusok megelőzésében, valamint felveszik a harcot a szabadgyökök káros hatásai ellen.
[tds_warning]
Megérkeztek az Eisberg hidegen sajtolt olajkeverékei, három különleges ízben!
Az egyik ízváltozat a lime-olajos keverék, aminek az alapját a repce-, szezámmag- és napraforgóolaj kellemes egyvelege adja, ezt élénkíti fel a frissítő citrusos lime illóolaj. A másik a törökmogyoró- és pisztáciaolaj, amelyben a törökmogyoró és a pisztácia kettőse izgalmas ízélmény kombinációban érnek össze. A harmadik pedig a tökmag-, és pörkölt tökmagolaj párosa, amiben a natúr tökmagolaj lágy ízéhez egy erőteljesebb, füstösebb, karakteresebb élményt ad a pörkölt változat, tökéletes ízharmóniát alkotva. A különböző ízvilágú, hidegen sajtolt növényi olajok rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak, emellett sokszínűvé és változatossá teszik az egészséges táplálkozást. Tökéletesen kombinálhatóak az Eisberg különféle saláta- és zöldségkeverékeivel. Sőt, ezek az olajok környezetbarát, hulladékmentes (zero waste) hazai gyártással készülnek, 100%-ban természetes összetételűek, semmiféle adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak. Ráadásul, azoknak sem kell mostantól lemondaniuk a salátaolajokról, akik valamilyen ételérzékenységben szenvednek, vagy speciális diétát folytatnak, hiszen az Eisberg új salátaolajai vegán, glutén- és laktózmentesek.
[/tds_warning]