Kedveli a sütőtököt? Van egy jó hírünk

Nincs ok aggodalomra, idén sem maradunk magyar sütőtök nélkül! A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) friss közleménye szerint a hazai termelők egészen február végéig ellátják a piacot ezzel az egészséges őszi csemegével.

Idén bőven lesz a piacon hazai sütötök.
Idén bőven lesz a piacon hazai sütötök.

A fogyasztói igényekhez igazodva már nem csak egészben, hanem tisztított, darabolt formában is kapható a sütőtök, ami megkönnyíti a konyhai felhasználását. A kínálatban két fő fajta szerepel: az óriástök, amely változatos formájú és színű, valamint a pézsmatök, amelynek édesebb a húsa.

Emellett a termelők és nemesítők folyamatosan dolgoznak a sütőtök ízének és minőségének javításán. Ennek eredményeként született meg a Téli Parázs fajta, amely a nagydobosi ízvilágát örökölte, de nagyobb méretű és egyenletesebb húsvastagságú. Új tulajdonságai a nagy egyedsúly (10-18 kg), gömbölyded alak, viszonylag bordázatlan felszín, egyenletes, 3-5 cm-es húsvastagság és borostyán színű mag.

A hazai sütőtöktermesztés évente 35-40 ezer tonna termést produkál, így bőven jut mindenkinek ebből a vitamindús zöldségből. A közlemény kiemeli a sütőtök egészségügyi előnyeit is, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot – kalciumot, cinket, mangánt, vasat, valamint C-vitamint, A-, illetve B1-, B2- és B6-vitamint – is tartalmaz. A sütőtök gazdag alfa-karotinban és béta-karotinban, amelyeket a szervezet A-vitaminná (retinollá) alakít át. Ez az oka annak is, hogy a téli tökök (sütőtök) hússzíne a sárgától a narancssárgáig terjed. Minél mélyebb a narancssárga árnyalat, annál magasabb a tök béta-karotin tartalma.

A sütőtök tehát nem csak finom, de egészséges is, így érdemes beilleszteni az őszi-téli étrendünkbe. A hazai termelőknek köszönhetően pedig biztosak lehetünk benne, hogy mindig friss, magyar sütőtök kerül az asztalunkra.

Végül pedig íme egy kellemes recept a sütőtök rajongói számára:

sütőtökös amerikai palacsinta
Fotó: Myrecipes

Sütőtökös-almás amerikai palacsinta 

300 g liszt
1 tojás
8 dkg vaj
5 dl tej
2 – 3 ek porcukor
1 csipet só
10 dkg sütőtökpüré
1 darab nagyobb alma

Egy keverőtálba belehelyezzük az összes alapanyagot, a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a tejet, az olvasztott vajat és a tojást, majd az egészet simára dolgozzuk. Ha már csomómentes hozzákeverjük a sütőtökpürét és a lereszelt almát is.

Ha ez megtörtént, egészen sűrű tésztát fogunk kapni, ami sokkal kevésbé folyik, mint a hagyományos magyar palacsinta, emellett darabos is lesz kissé a sütőtöknek és az almának köszönhetően.

Egy serpenyőbe kevés olajat teszünk, majd a közepére 1-1 nagy evőkanálnyi tésztát rakunk, és mindkét oldalukat kisütjük. Ízlés szerint juharsziruppal tálaljuk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ford

Ford

Politikailag nem feltétlenül korrekt kocka. Kedvenc szuperhős karaktere: Peter Griffin.

Ezeket olvastad már?