A karácsony közeledtével mindannyian vágyunk valami melegséget hozó, illatos finomságra, ami nemcsak az ünnepi asztal dísze lehet, hanem az otthon hangulatát is megtölti meghittséggel. Ha szeretnél egy klasszikus, mégis könnyen elkészíthető karácsonyi édességet sütni, akkor próbáld ki ezt az egyszerű mézeskalács receptet!
A mézeskalács története
A mézeskalács története évszázadokra nyúlik vissza, az első ilyen süteményeket már a középkorban is készítették. A fűszeres tészta és a méz természetes édessége tökéletes kombinációt alkotott, ami máig népszerűvé tette ezt az édességet. Napjainkban a mézeskalács nemcsak sütemény, hanem az ünnepi díszítés része is: gondoljunk csak a karácsonyfadíszekként használt mézeskalács figurákra!
Az illatokkal teli konyha titka
Ez a recept egyszerű és gyors, így akár gyerekekkel együtt is elkészíthető. Az alapanyagok valószínűleg már ott lapulnak a kamrádban: liszt, porcukor, vaj, méz és néhány fűszer. Az elkészítés során olyan illatok járják majd be az otthonod, mint a fahéj, gyömbér és szegfűszeg, amelyek azonnal meghozzák az ünnepi hangulatot.
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
-
1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 csipet só
Elkészítés:
Előkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
Tészta elkészítése:
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, só).
- Egy kisebb edényben olvaszd fel a vajat, majd keverd össze a mézzel.
- Öntsd a mézes-vajas keveréket a száraz hozzávalókhoz, add hozzá a tojást, és gyúrd össze a tésztát, amíg sima lesz.
Formázás:
- Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagra.
- Használj karácsonyi formákat (csillag, fenyőfa, szív stb.) a sütik kiszaggatásához.
Sütés: - Helyezd a kiszaggatott sütiket a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kb. 2 cm távolságra.
- Süsd a sütiket 8-10 percig, amíg szép aranybarnák lesznek. (Figyelj, mert gyorsan megsülnek!)
Díszítés:
Ha kihűltek, díszítsd cukormázzal vagy színes cukordíszekkel.
Tipp:
A mézeskalács sütik frissen ropogósak, de ha egy napot pihennek dobozban, puhává válnak. Rakj melléjük egy szelet almát, hogy még puhábbak legyenek!
Próbáld ki ezt a receptet, és teremtsd meg az ünnepi hangulatot az otthonodban! Boldog karácsonyt és jó étvágyat kívánunk!