Egy nyolc európai országban végzett felmérés szerint a válaszadók 56 százaléka nem jár rendszeresen orvosi vizsgálatra, annak ellenére, hogy több mint 70 százalékuk küzd legalább egy egészségügyi tünettel.

Ezek ráadásul olyan tünetek, amelyek hosszútávon akár komolyabb betegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak, a listát ugyanis az alvással, stresszel és kimerültséggel kapcsolatos problémák vezetik, emellett sokan küzdenek súly, illetve mozgásszervi problémákkal is – írja a Huawei hozzánk eljutatott közleményében. Az egzaktabb egészségügyi problémák miatt, amilyen például a szív egészsége, csupán átlagosan 10 százalék aggódott.

A hivatkozott felmérésből kiderült továbbá, hogy a többség (87 százalék) tudja, miért fontos nyomon követni az egészségügyi mutatókat, azok helyes értékét azonban sokan nem ismerik, illetve 3-ból csupán 2 ember tartotta fontosnak rendszeres mérésüket. Ez a hozzáállás inkább a 29 év alatti válaszadók körében jellemző, és az életkor előrehaladtával a megkérdezettek egyre lényegesebbnek tartják a mutatók rendszeres figyelését. Nemek tekintetében is eltérő az arány: a nők inkább tartják fontosnak az egészségügyi mutatók monitorozását, mint a férfiak (69 százalék, szemben a 65 százalékkal).

A vérnyomás a legfontosabb, de mégsem eléggé fontos

A felmérésben résztvevők szerint a hat legfontosabb egészségügyi mutató a vérnyomás és az alvás minősége/mennyisége (összesen 42 százalék jelölte ezeket), valamint a pulzus, a vércukorszint, a stressz és a koleszterinszint. A leggyakoribbak közül a vérnyomást, a pulzust, a vércukorszintet és a koleszterinszintet zömében a legidősebb válaszadók jelölték meg, míg ezek a mutatók legkevésbé fontosnak a fiatal, legfeljebb 39 éves válaszadók körében bizonyultak. Ők inkább a fizikai aktivitás szintjével, a vízfogyasztással, az elégetett kalóriákkal, az izomtömeg szintjével és a test víztartalmával kapcsolatos értékeket emelték ki.

A megkérdezettek ugyanakkor nincsenek tisztában az egészségügyi mutatók optimális tartományával; nem volt olyan mutató, amely esetében a többség tudta volna a helyes választ. Bár a vérnyomás volt a legtöbbször választott mérőszám, csak a válaszadók 44 százaléka ismerte a megfelelő értékeket, és csak a megkérdezettek fele ellenőrzi rendszeresen (havonta vagy gyakrabban).

európai orvosi
Fotó: Huawei

A kutatás kiemelten vizsgálta az okosórák hatását az egészséges szokások kialakítására vonatkozóan. Kiderült, hogy az okosórákat használók átlagosan 51 százalékkal nagyobb valószínűséggel ismerik az összes kulcsfontosságú egészségügyi mutató ideális értékét, mint az okoseszközt nem használók. Emellett a felmérés arra is rámutatott, hogy az okosóra-felhasználók több mint kétszer gyakrabban ellenőrzik az alapvető mutatókat, és közel háromszor gyakrabban figyelik a pulzusukat, véroxigén-szintjüket, és az elégetett kalóriákat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét