Ősszel érkezik a könyvesboltokba az idén februárban elhunyt Alekszej Navalnij memoárja, amelyen még 2020-ban kezdett el dolgozni az orosz ellenzéki politikus. 

A Patriot (magyarul Hazafi) címmel érkező kötet az Alfred A. Knopf  kiadó szerint Navalnij utolsó levele a világhoz – írja az AP. Putyin legfőbb kritikusa idén februárban halt meg abban az orosz börtönkomplexumban, ahol több évtizedes börtönbüntetését töltötte.

„Ez a könyv nemcsak Alekszej életéről tanúskodik, hanem a diktatúra elleni küzdelem megingathatatlan elkötelezettségéről is – egy olyan harcról, amibe mindent beleadott, beleértve az életét is. Oldalain keresztül az olvasók megismerhetik azt a férfit, akit tiszta szívből szerettem – egy feddhetetlen és hajthatatlan bátor férfit. Történetének közzétételével nem csak az emléke előtt tisztelgünk, hanem másokat is arra ösztönzünk, hogy kiálljanak az igazuk mellett, és soha ne tévesszék szem elől az igazán fontos értékeket” – mondta Julia Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegye a kiadó által kiadott közleményben.

Az orosz ellenzéki képviselőt 2020-ban mérgezték meg idegméreggel, távollétében pedig el is ítélték hazájában. Felépülését követően 2021-ben mégis úgy döntött, hogy visszatér Oroszországba, ahol a határt átlépve szinte azonnal kattant a csuklóján a bilincs. A putyini rezsim több évtizednyi börtönbüntetésre ítélte az orosz ellenzék vezéralakját, aki egy hónappal az oroszországi elnökválasztás előtt hirtelen hunyt el.

Navalnij memoárja október 22-én jelenik meg 11 nyelven, többek közt oroszul is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét