Jövő hónapban teljes napfogyatkozás lesz Mexikóban, az Egyesült Államokban és Kanadában. 

A kilencvenes évek elején születettek már emlékezhetnek az 1999-es magyarországi teljes napfogyatkozásra, ami a Balaton-part – Szeged sávban volt látható. A jelenség nem túl gyakori itthon: 1842-ben volt az előző, legközelebb pedig 2081-ben lesz. Érdekes adalék, hogy leghíresebb költőnk, Petőfi Sándor is figyelemmel kísérte az 1842-es napfogyatkozást, ám nem vette komolyan a figyelmeztetéseket, szabad szemmel belenézett a napba, aminek meg is lett a következménye: bal szeme olyannyira károsodott, hogy már sosem látott vele tisztán. Erről Szemfájásomkor címmel írt verset a költő.

Az USA-ban, Mexikóban és Kanadában azonban idén is lesz teljes napfogyatkozás, ami a NASA közlése szerint még több embert fog érinteni, mint a 2017-es napfogyatkozás, továbbá hosszabb is lesz a korábbitól, egyes térségekben ugyanis akár 4 perc 28 másodpercig is eltarthat majd. Az amerikai űrhivatal szerint április 8-án az Egyesült Államok lakosságának mintegy 99 százaléka láthatja majd a részleges vagy teljes napfogyatkozást onnan, ahol él.

A napfogyatkozás olyan égi jelenség, amely során a megfigyelő számára a Hold részben vagy egészen eltakarja a Napot. És amint azt Petőfi példája is mutatja, a teljes napfogyatkozás messze nem veszélytelen jelenség, mivel olyan erős sugárzás érheti a szemet, ami miatt akár több millió érzékelősejt, receptor is elpusztulthat, súlyosan károsítva ezzel a látást.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét